“Vânătoarea de stele”, pasiune şi stil de viaţă cu ochii pe cer

Unii sunt vânători de mistreţi, ori alte animale şi păsări, foarte mulţi, din nefericire, sunt vânători de iluzii, există însă şi o categorie specială de “vânători”, cum ar fi cei de eclipse sau “vânătorii de stele”. Aceştia din urmă pot pierde nopţile toată viaţa, însă dacă au noroc pot scrie istorie. Istoria descoperirilor de pe cer. Care este şansa ori probabilitatea să descoperi o nouă stea, şi să-ţi şi dai seama de asta, printre miliardele de stele din milioanele de galaxii observabile? Câţiva astronomi au avut această şansă, iar unul dintre ei este român, pasionat, cu respect pentru muncă, pentru viitoarea generaţie şi este şi foarte norocos. Vă invit să-l cunoaşteţi!

Privitul stelelor este un joc care nu are vârstă, dar poate depinde de claritatea atmosferei. Poluarea luminoasă din oraşele mari rupe legătura completă dintre om şi lumina stelelor. Cei mai norocoşi pot fi deţinătorii de telescop şi cei care au în oraşul lor un Observator Astronomic şi/sau Planetariu. În ţară, în afară de Observatorul Astronomic “Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti, care este şi cel mai vechi observator astronomic public din România, mai există activităţi intense de cercetare ştiinţifică astronomică şi activităţi dedicate publicului în Galaţi, Bârlad, Bacău, Suceava, Baia Mare, Constanţa, Piteşti şi altele. Pe lângă aceste instituţii muzeistice, funcţionează Astrocluburi, ideale pentru elevii pasionaţi sau cei care vor să cunoască tainele bolţii cereşti. Fiecare club funcţionează după regulamente proprii, iar multe dintre ele organizează tabere de astronomie ori realizează propriile reviste de specialitate.

Observatorul Astronomic din Bârlad “s-a pricopsit” cu un “lunatic”

Aşa spune despre el că ar fi, Dumitru Ciprian Vîntdevară: „Singurul lunatic din familie”. Spune că din copilărie i-au plăcut nopţile cu cerul plin de stele pe care le petrecea în vacanţe la bunici. Ciprian are şi un nume real, geografic predestinat: Vîntdevară. Destin? Poate. Totul e scris în stele! Important este să ştii să le citeşti. Nu e deloc rău să fii lunatic şi se pare că Ciprian a fost născut să scrie „istorie astronomică” pe cer, iar oraşul micuţ de provincie în care a ajuns, Bârlad, „s-a pricopsit” cu un om minunat, chiar de geniu.

ciprinvantdevaraAstrobarladCiprian Vîntdevară este muzeograf-astronom la Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad. Născut la Galaţi, Ciprian şi-a dedicat toţi cei 31 de ani ai săi, pasiunii pentru astronomie. A urmat studii universitare şi postuniversitare în domeniul geografiei, muncă şi voluntariat. Alături de Ovidiu Tercu şi alţi pasionaţi de astronomie a pus bazele Astroclubului “Călin Popovici” din Galaţi, iar din anul 2009 s-a mutat definitiv la Bârlad unde a ales să îşi schimbe cumva viaţa şi să aplice tot ce a învăţat la Galaţi, prin consecvenţă şi muncă asiduă. Toate le-a condimentat cu “praf de stele” văzut prin telescoapele performante pe care le-a cumpărat cu banii câştigaţi în proiectele “Ţara lui Andrei” la care a participat în 2011 şi 2012, Observatorul Bârlad devenind astfel unul dintre cele mai dotate observatoare astronomice publice din ţară. În anul 2013, Observatorul Bârlad a fost recunoscut de Miror Planet Center (MPC) şi a primit codul de înregistrare L22, MPC fiind de fapt o bază de date internaţională ce stochează informaţii primite de la centre de astronomie din toate colţurile lumii. Şi de aici, a mai fost un singur pas până la descoperirea fabuloasă ce va scoate Bârladul din nimicnicia urbană a Universului infinit.

astrobarlad3 astrobarlad5 ciprinvantdevaraAstrobarlad2 copy“Nova roşie luminoasă”, descoperirea fabuloasă de la Bârlad

“Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad, a devenit primul observator astronomic din România ce a descoperit o novă roşie luminoasă în altă galaxie.” O ştire foarte importantă pentru Astronomia românească:În data de 10 februarie 2015, am raportat o posibilă descoperire a unei supernove cu magnitudinea 16.5 într-o galaxie apropiată: Messier 101 (Pinwheel Galaxy), situată la aproximativ 21 milioane de ani lumină, pe teritoriul constelaţiei Ursa Mare. Pe 13 februarie 2015, astronomul neozeelandez Stu Parker a confirmat că într-adevăr există un nou obiect în galaxia M 101, iar pe 11 martie se confirmă oficial că noua descoperire este o novă roşie luminoasă, un obiect foarte rar, o explozie stelară cauzată de fuziunea a două stele din secvenţa principală îmi confirmă Ciprian Vîntdevară.

Descoperirea este postată pe un site dedicat supernovelor strălucitoare: www.rochesterastronomy.org, iar alte detalii privind cercetarea ştiinţifică, precum şi activitatea Astroclubului Perseus, puteţi citi pe blogul https://astrobarlad.wordpress.com/.

astrobarlad2 „Ce ai simţit atunci când ţi s-a confirmat descoperirea fabuloasă?”, l-am întrebat

“Îmi este greu să exprim în cuvinte ce am simţit în momentul în care am realizat că este posibil să am o descoperire. Un moment exact nu a existat. A fost mai degrabă o noapte întreagă. Experienţa cercetării ştiinţifice este extraordinară. Să urmăresc în liniştea nopţii imagini cu galaxii în care pot apărea explozii ale unor stele (nove sau supernove) la distanţe incredibile este o experienţă fascinantă şi e greu să o exprim în cuvinte” mi-a răspuns Ciprian Vântdevară.

Ciprian Dumitru Vîntdevară şi cei 15 membri voluntari ai Astroclubului Perseus au devenit cei mai fericiţi „lunatici” ai Bârladului şi au adus o contribuţie importantă astronomiei româneşti.

astroclubBarladSursa: Alexandra TĂTARU, Ştiinţa şi Tehnică (School after School), mai 2015, pag.88

www.stiintasitehnica.com

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssyoutubeinstagramby feather
 

One comment

  • Mirela

    Interesant! Pacat de acest oras ca a ajuns la „groapa” de gunoi a istoriei prin odioasa comanda politica din 1968, ridicand o comuna la nivel de resedinta de judet printr-o urbanizare fortata si taind elanul si avansul cultural si eludand o traditie educationala de mai mult de un veac. Barladul nu este vASLUI.

     

Părerea ta contează pentru mine