Ultimul tren spre România- romanul Basarabiei, Anatolie Paniş

În urmă cu câteva săptămâni, am primit o carte editată foarte frumos, cu coperţi cartonate şi lucioase şi un şnur, ca semn de carte, ce reprezintă tricolorul României. Pe prima copertă sunt ilustrate imagini sub formă de timbre poştale şi un tren. Pe aceste timbre sunt reprezentate imagini ale steagului României, harta României Mari, stema Regatului României, dar şi o ştampilă a acestuia. Te determină să fii curios, să citeşti fiecare pagină. Captivant!

IMG_20141107_093905O carte editată de Fundaţia Excelsior Educaţional, 2013, ediţia a II-a, romanul Basarabiei.

Anatolie Paniş, autorul  (refugiat al Basarabiei), ilustrează în romanul său, o dramă. Drama rănii deschise a neamului românesc, BASARABIA. Se spune că este o ficţiune, dar în realitate nu mi s-a părut, pentru că pare mai degrabă succesiunea întâmplărilor istorice rupte din foi de arhivă, începând cu perioada ţaristă şi continuând cu etapele de înrobire şi dezrobire a teritoriului românesc de dincolo de Prut.

O succesiune de drame ale populaţiei obişnuite, dar şi ale intelectualilor care nu au altă alternativă decât cea de a asista la neputinţa segmentului politic de a accepta, ceda sau a sacrifica o parte din identitatea naţională.

Am citit acest roman fără să-l consider deloc ficţiune, pentru că în el regăseşti, chiar dacă prin intermediul unor personaje inventate, drame care nu par din domeniul fictiv. Prin ochiul „Marelui scriitor”, parcurgem etapă cu etapă. Începutul istoriei dezrobirii se continuă în a doua parte a romanului, ce descrie nuanţat toate chinurile unor oameni, ce se refugiază către pământul românesc, lăsând în urmă ce au agonisit o viaţă. Finalul reprezintă o moarte pusă sub semnul întrebării, dacă să fie sau nu „Înaltă trădare”.

„Acel refugiu înspăimântător îl tratăm azi ca pe un fapt divers. Ce au gândit acei basarabeni atunci şi ce gândesc acum (din cei ce mai trăiesc) – e o problemă care se va dizolva în aceeaşi acceptată obişnuinţă a istoriei. Când toţi refugiaţii basarabeni de pe actualul teritoriu românesc nu vor mai fi şi când dorul de România al celor de dincolo de Prut va înceta, atunci Basarabia nu va mai fi nici ea. Sau va fi altceva”, specifică autorul în „Cuvânt Înainte”.

Vă recomand cu căldură acest roman captivant ce include istoria şi dramele Basarabiei cu un stil romanţat. Ultimul tren spre România, romanul Basarabiei are 320 de pagini în două părţi şi a fost tipărit cu sprijinul Ministerului Afacerilor externe – Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de pretutindeni.

 

Părerea ta contează pentru mine

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.