Scuzaţi gunoaiele! nu suntem noi de vină!

Am avut ocazia fericită să călătoresc şi să pot compara peisaje, oameni şi locuri. Nu am colindat în lumea a treia, încă, dar mai mereu avem tendinţa să ne comparăm, ca societate sau naţiune, cu cei pe care îi considerăm civilizaţi, superiori, către acel nivel către care tindem şi nu spre cel în care nu ne-am dori să decădem. Cu alte cuvinte, nu aş vrea să văd în peisaj aspecte dezolante, ci acele aspecte care ne-ar putea include măcar în cel european.

Vreau sau nu vreau, chit că se vor supăra prietenii mei care vor să scriu doar despre lucruri frumoase, estetica peisajului în România lasă de dorit. NU din pricina naturii în sine, care cu adevărat este superbă şi Dumnezeu ni le-a dat pe toate cu dărnicie, ci din pricina oamenilor care nu se debarasează de starea de lehamite impusă de proasta gestionare a situaţiilor.

„Lasă că merge şi aşa, în ţara mea”; „nu mă vede nimeni şi nu mă sancţionează nimeni”; „e treaba autorităţilor să cureţe, dar ei au alte treburi” sunt devize tot mai împământenite şi ar mai fi şi altele dar nu am inspiraţia totală acum.

Peste tot unde mergi prin ţară, fie la munte, fie la mare, fie prin cotloane rurale sau urbane, găseşti peste tot locuri cu amprente ale nesimţirii. Nu există scuze. Bunul simţ nu are litigii sau conflicte cu mediul.

Nu lăsa pe altcineva ceea ce poţi face TU! Adică, lasă curat în urma ta şi fii exemplu!

Pe lângă faptul că multe dintre obiectivele turistice, siturile arheologice mai izolate sau alte zone cu potenţial sunt lăsate în paragină şi doar un indicator „amărât” îţi indică ceva de văzut printr-un câmp sau drum înnămolit şi că poţi ajunge cumva acolo, se mai adaugă problemele mizeriei. Urmele mizeriei umane se fac vizibile peste tot, alături de gropile din asfalt şi indiferenţa tuturor, cu singurul motiv că nu sunt bani! Asta cu banii, se pare că ne demonstrează zilnic DNA-ul că nu se prea potriveşte. Dar oare bunul nostru simţ ar avea nevoie de bani?

Mizeria este oglinda comportamentului nostru. Mizeria lăsată prin propriile noastre deşeuri, dar şi de ruinele (nu arheologice) lăsate peste tot fără grija reparaţiilor, paragina şi rugina rezultată din dezinteres asezonată cu kitschul estetic ce vrea să îmbine modernul cu tradiţionalul, ar fi cam nereuşit după părerea mea! Voi ce spuneţi?

Foto 1: „Bine aţi venit la Brăila, la punctul de trecere peste Dunăre”

P1150120

Foto 2: Tradiţional&modern la BAC Dunăre Braila (n.a. măcar să fi fost chioşcul maroniu)

P1150129

Foto 3-5: „Spre Cetatea Dinogeţia, scuzaţi gunoaiele şi noroiul!”P1150203 P1150214 P1150215P1150208P.S. şi la intrarea în oraşul Tulcea este un ditamai mormanul de gunoi, la fel ca în multe alte intrări în oraşele României. Cine poate fi de vină?

 

Părerea ta contează pentru mine