Să dăruieşti atât de mult, încât să devii o “stea”. Tabăra de astronomie „Marin Dacian Bica”

Deseori, auziţi pe cei din jur folosind vorba sau îndemnul, transformat la unii chiar în teamă, “să nu trăieşti degeaba!”. Oare ce înseamnă să nu trăieşti degeaba? Pentru că dacă ne ghidăm după vorbele lui Seneca “Unii trăiesc fără nici un ideal, fără nici o țintă. Trec prin lume ca niște fire de paie pe un râu. Nu merg ei, ci curentul îi duce” şi dacă facem un sondaj, cam asta cred toţi cei care se diferenţiază de cei fără ideal, cred că trebuie să lase ceva în urma lor, deşi, am întâlnit persoane care se declarau “fără ideal”, după modelul romanului lui Sienkiewicz, şi care, totuşi, nu erau chiar trăitori “degeaba”, dăruiau fără să vrea, iubire.

Avem conştiinţa că trebuie să fim utili, că trebuie să dăruim, trebuie să lăsăm ceva în urma noastră şi să ne imprimăm cumva numele posterităţii. Parcă ne e teamă, totuşi, să trăim şi apoi să murim ca nişte anonimi. Unii lasă în urmă moştenitori, alţii lasă cărţi scrise, jurnale, reviste, opere de artă, foarte mulţi profesori modelează personalităţi, iar unii devin atât de importanţi, încât îşi imprimă numele în “stele”. Nici nu şi-ar fi imaginat, că nu numai poeţii, ci şi ei, profesorii, pot fi “luceferi”.

 Marin Dacian Bica a devenit o “stea”

Un profesor care şi-a dedicat viaţa studiului fizicii şi astronomiei şi, implicit, îndrumării elevilor săi. Iată că, pe lângă miile de persoane care nu au trăit şi nu trăiesc degeaba, nici Marin Dacian Bica nu a trăit degeaba. Dispărut prematur, la doar 43 de ani în urma unui accident, numele său va fi permanent pe cer, în suflete, pe medaliile obţinute de loturile olimpice internaţionale de astronomie şi astrofizică îndrumate, pe cărţi cu conţinut ştiinţific, pe bustul amplasat în curtea Observatorului Astronomic din Suceava, şi peste tot acolo unde este, încă, «nevoie de prezenţa dumnealui» ca factor de iluminare creativă.

Viaţa şi destinul său au fost marcate de două evenimente astronomice: născut în ziua solstiţiului de vară la 21 iunie 1970 şi înmormântat pe 23 septembrie 2013, la echinocţiul de toamnă. De acolo din cer, din centura de asteroizi dintre Marte şi Jupiter, veghează permanent. Pentru că un asteroid îi poartă acum numele, asteroidul (4633) 1988AJ5 devenit “Marin Bica”, rezultatul recunoştinţei şi iniţiativei foştilor săi elevi. Aflat la o distanță de 2.914 UA față de Pământ (1 unitate astronomică = distanța de la Pământ la Soare) asteroidul însufleţit de profesor “veghează” permanent asupra elevilor săi, aşa cum o stea însufleţeşte un sistem solar.

Tabăra Naţională de Fizică, Astronomie şi Astrofizică ,,MARIN DACIAN BICA”

Tabăra de la Voroneţ, Suceava, din perioada 31 ianuarie-05 februarie 2015, a fost organizată în memoria domnului profesor coordonator al loturilor olimpice de astronomie şi astrofizică ale României, « MARIN DACIAN BICA » ce nu a fost doar o tabără de agrement, ci o tabără de studiu interactiv şi care a cuprins şi două Concursuri Naţionale: de Fizică şi de Astronomie şi Astrofizică.

Înscrisă în calendarul M.E.N. şi în calendarul activitaţilor Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, tabăra-concurs a fost un proiect mare şi de succes la care au muncit atât organizatorii, cât şi participanţii: Inspectoratul Şcolar Judeţean  Suceava, Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, Universitatea ,,Ştefan cel Mare” Suceava, Facultatea de Fizică Iaşi  şi  Societatea Ştiinţifică ,,Cygnus”- centru UNESCO; profesori îndrumători sau lectori la diverse ateliere de iniţiere în fizică şi astronomie, olimpicii internaţionali şi elevi recunoscuţi pe plan naţional în calitate de mentori voluntari, dar şi elevii participanţi din diverse categorii de vârstă.

Au participat aproximativ 214 de elevi, dintre care 15 olimpici internaţionali (medaliaţi cu aur, argint şi bronz la olimpiadele internaţionale de fizică, astronomie şi astrofizică), 10 profesori universitari, 30 profesori de fizică renumiţi din judeţ şi din ţară (oameni de înaltă ţinută ştiinţifică din România ce au susţinut ore de curs şi laborator şi care au evaluat lucrările elevilor la probele celor două concursuri).

deschideretabaraastronomieFoto: Deschiderea oficială a taberei : prof. Gabriela Scutaru, Inspector General Adjunct, ISJ Suceava

Tabăra a avut două secţiuni :

      -secţiunea de Fizică la care au fost invitaţi să participe elevii din clasele VI-XII, participanţii formând grupe pentru fiecare nivel de clasă;

      -secţiunea de Astronomie şi Astrofizică la care au putut participa elevi începând din clasa 0 până în clasa a XII-a.

În programul zilnic, au fost incluse ateliere informative şi practice, laboratoare utile, pe grupe, cu scopul principal de pregătire intensivă înaintea olimpiadelor judeţene de fizică şi astronomie. În timpul liber, elevii şi profesorii s-au distrat învăţând: pe pârtia de ski au rezolvat probleme de fizică compuse de profesorul comemorat, iar noaptea, au învăţat să facă observaţii şi au studiat constelaţiile astronomice. Elevii au învăţat să estimeze magnitudinea vizuală a stelelor şi au făcut măsurători astronomice având la dispoziţie lasere şi unul din cele mai mari telescoape din ţară şi anume un Dobson cu diametrul oglinzii de 400 mm şi distanţa focală de 1,5 m cu ajutorul căruia s-au obţinut imagini spectaculoase ale planetelor, sateliţilor, galaxiilor, roiurilor stelare, nebuloaselor şi două telescoape automatizate Celestron cu diametru oglinzii de 150 mm si respectiv 200 mm care au în memorie 30.000 de obiecte cereşti.

observatii astronomiceFoto 2: Observaţii astronomice

Toţi participanţii au fost buni. De la organizare şi până la participare, mă rezum la felicitări tuturor celor premiaţi, pentru a evita supărările generate din subiectivism nevinovat. Însă, demn de menţionat este faptul că fiecare participant a primit câte o diplomă de participare, una din partea UNESCO, iar cei mai buni dintre cei buni, angrenaţi în concursurile de fizică şi astronomie, pe secţiuni şi grupe, au primit medalii de aur, argint şi bronz, gravate cu chipul domnului profesor MARIN DACIAN BICA şi alte premii consistente. Distribuţia medaliilor s-a făcut după regulamentul olimpiadei internaţionale de astronomie şi fizică, astfel încât, cei care nu au obţinut medalii, vor fi mai buni ediţiile viitoare şi, cu puţină voinţă, vor învinge!

premiantiFelicitări tuturor şi nu ezitaţi să ne scrieţi despre activităţile frumoase ce completează, cu ajutorul sufletului şi geniului, golul educativ impus de sistem!

Sursa: Alexandra TĂTARU, „Să dăruieşti atât de mult, încât să devii o “stea””, revista Ştiinţa şi Tehnică, martie 2015

www.stiintasitehnica.com

 

Părerea ta contează pentru mine