S-a lansat volumul „Vrancea Altfel”

Sâmbătă, 13 decembrie 2014, s-a lansat „altfel” volumul „Vrancea Altfel” al publicistului Dan Nichita. Multă lume din toate spectrele urbei si chiar dacă scaunele nu au fost suficiente, Alexandria Librării şi Promenada Mall au fost spaţii în care nici nu a tremurat nimeni de frig, nici nu au privat oamenii de un ambient fain. În deschiderea evenimentului a vorbit doamna profesoară de istorie Gabriela Obodariu, de la Colegiul Naţional „Al. Ioan Cuza” Focşani, lider al Clubului Focşani al Asociaţiei Pro Democraţia. Invitatul special a fost Alina Mungiu Pippidi, preşedinte al Societăţii Academice Române

Vădit emoţionat, absorbit din ochi şi de admiraţie de către soţie (redactor şef al Ziarului de Vrancea) şi cititorii prezenţi la eveniment, Dan Nichita, chiar dacă absolvent de Matematică şi Drept, a reuşit să capteze audienţa cu un discurs clar şi sintetic, chiar dacă şi-a atribuit critica precum că nu ar fi fost succint. Evenimentul a fost atât de condensat şi captivant, încât am avut impresia că s-a desfăşurat pe parcursul mai multor ore, şi nu doar o oră. Păcat că nu a fost şi presa concurentă la eveniment. Până la urmă era vorba despre un om şi părerile sale publicate, nu despre trustul de presă care l-a promovat sau despre acţiunile sale politice din care s-a retras cu demnitate. În fine, fiecare după voinţă.

Displaying vrancea altfel coperta 1.jpg

„Prin această carte şi prin ceea ce fac, doresc să ajut înspre coagularea unei solidarităţi mai pronunţate, mai implicate, mai active. Cel mai mare minus al acestei cărţi este că tratează o bucăţică din ţară, se ocupă doar de ­un locşor, că nu are relevanţă naţională. Plusul ar fi dat tocmai de această dimensiune locală, căci oferă informaţii despre moravurile, dar şi despre lipsa de consistenţă a unei elite în formare. Ne-­ar spune cam cum stăm la 25 de ani de Revoluţie într-­un colţ de Românie în care nu a avut loc vreo… revoluţie. Vrancea Altfel nu este doar o carte. Vrancea Altfel este şi un blog de atitudine civică. Vrancea Altfel este şi o comunitate pe Facebook. Vrancea Altfel este o stare de spirit. Este un proiect pe care ne dorim să-­l continuăm împreună cu voi, cititorii, declară Dan Nichita.

Am văzut acolo numeroase personalităţi locale, scriitori, politicieni sau foşti politicieni, oameni din media, istorici, profesori, prieteni şi nu numai, oameni pe care i-am cunoscut sau cu care am făcut cunoştinţă astăzi, oameni care au crezut mereu şi vor crede în continuare că se poate şi altfel, că nu este suficient să scrii sau să vorbeşti, ci trebuie să şi acţionezi.

Cum bine spunea invitatul special al evenimentului, Alina Mungiu-Pippidi (preşedintele Societăţii Academice din România), nu este suficient să acţionezi singur, ci trebuie să găseşti şi alţi prieteni cu acelaşi crez, dar cel mai greu este să convingi!

De altfel, în discursul domniei sale, ne-am revăzut cu toţii ancoraţi în vremurile trecute, ale greşelilor noastre, ale gândurilor eronate sau nu, ale percepţiei zilnice, ale optimismului ce se mai păstrează în unii dintre noi  şi multe alte chestiuni interesante, nu rupte din alte societăţi, ci din propriul nostru spaţiu, fărâmiţat în alte spaţii cu mentalităţi diferite şi greu de schimbat.

Lansarea s-a bucurat şi de o interesantă expoziţie de caricatură de presă a graficianului Constantin Pavel, cel care semnează şi ilustraţia volumului.

Volumul se poate achiziţiona de la Alexandria Librării, are preţ de editură, autorul specificând faptul că acesta reprezintă „autograful” pentru cititori, este publicat în regie proprie, sută la sută vrâncean. Tot la Alexandria Librării mai găsiţi şi volumele semnate de Alina Mungiu Pippidi, editate de Polirom: „De ce nu iau românii premiul Nobel” şi „TRanziţia. Primii 25 de ani” – convorbiri cu Vartan Arachelian.

Felicitări Dan Nichita pentru lansarea cărţii şi aşteptăm volumul al doilea! Un ALTFEL DE ARTICOL AM SCRIS SI AICI http://adevarul.ro/locale/focsani/o-vrancea-altfel-1_548d2e03448e03c0fdbb4f44/index.html

Clipuri de la eveniment:

 

Părerea ta contează pentru mine

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.