S-a inaugurat ”Cuibul democrației” de la Focșani

Un eveniment la care am participat marți, 9 februarie 2016. Când spui Cuib al democrației la Focșani te gândești dacă democrația poate fi un fenomen aici, dar poate fi, de ce? măcar pentru început s-a inaugurat un spațiu, în care toți cetățenii pot deveni activi și implicați.
Despre eveniment, am scris pe larg, un articol publicat și în Vrancea24:

”Marți, 9 februarie 2016, la sediul Bibliotecii Județeane „Duiliu Zamfirescu” Vrancea, din strada Maior Gheorghe Sava, nr. 4, a avut loc inaugurarea  Cuibului Democrației din Focșani – o agora comunitară amenajată în incinta Bibliotecii Județene de către designerul Andreea Coviltir și voluntarii din proiectul „Al treilea spațiu al cetățeniei active”. Denumirea agorei a fost inspirată de un proiect de artă creat de Mark Reigelman (”reading nest” / „cuibul de lectură”).

”Asemeni celorlalte „cuiburi” deja inaugurate sau în curs de amenajare în biblioteci publice din alte 13 orașe ale României, Cuibul Democrației din Focșani urmărește crearea și introducerea unui tip de spațiu ce lipsește din societatea românească, anume spațiul de întâlnire, dialog și colaborare pentru cetățeni”, menționează managerul Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu” Vrancea, Teodora Fîntînaru.

Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea a pus la dispoziție un astfel de spațiu, în mod gratuit, iar Fundația Progress l-a amenajat cu sprijinul financiar asigurat prin Granturile SEE 2009-2014. Cu fonduri suplimentare a contribuit și Biblioteca Județeană Vrancea, precum și Rotary Varana Focșani, bugetul final de amenajare fiind de 5100 de euro.

cuib democratie 1”Cuibul democrației din Focșani este o poveste cu Făt Frumos și Ilene Cosânzene, acel Făt Frumos care se naște și crește cât alții în șapte. Focșaniul a intrat in proiectul ”Al treilea spațiu al cetățeniei active” în octombrie 2015 și deja, acum la începutul lui februarie, cuibul este gata. În celelalte 13 orașe din țară ne-au trebuit 2 ani să implementăm acest proiect. Marg și voluntarii săi sunt incredibili”, specifică reprezentanta Fundației Progress.

Programul a început cu o conferință, urmată de prezentări ale invitaților și momentele surpriză pregătite de voluntarii implicați în acest proiect. Astfel că, cei 15 voluntari al Bibliotecii Județene, coordonați de Margareta Tătăruș, au determinat prietenii invitați la inaugurarea publică să aștepte plini de emoție să se dezvăluie toate surprizele pregătite, una câte una, până la cea finală.

cuib democratie

Subprefectul Cristi Misăilă, oficial din partea Instituției Prefecturii a fost invitat să ia cuvântul și, aproape fără să poată refuza, a menționat: ”Sunt onorat să particip la această lansare alături de acest colectiv care mă uimește de fiecare dată cu tot ceea ce face. În acest spațiu, cu mult înainte se însănătoșeau oamenii din punct de vedere medical, acum spațiul este destinat însănătoșirii din punct de vedere cultural. Felicitări tuturor pentru implicare și mai ales Fundației Progres pentru inițiativă și am speranța că noi, toți cetățenii activi ai județului Vrancea, putem beneficia de un strop de cultură, numai să ne dorim!”

În completare, viceprimarul Marius Iorga, un susținător al evenimentelor culturale, chiar dacă nu are și toate drepturile de a aloca banii de la buget către aceste proiecte, a spus că ”va fi alături pas cu pas de voluntarii Bibliotecii și de toți cei care inițiază proiecte culturale, atât el ca persoană, dar și ca reprezentant al Primăriei si Consiliului Local al Municipiului Focșani”, mai ales că proiectul ”Bibliopovestașii” pe care l-a susținut activ a avut un succes foarte mare și a fost unul de poveste în toată țara.  ”Suntem foarte mândri pentru asta și salut inițiativa Bibliotecii, mă consider un cetățean activ și iubitor al democrației, iubesc cartea citită și ținută în mână, chiar dacă acum accesul la internet este mult mai tentant pentru tineri”, adaugă viceprimarul Iorga.

cuib democratie 2Panglica a fost tăiată de toți cei care au dat viață spațiului, parteneri ce au facilitat implementarea proiectului. Astfel, „Cuibul Democrației” a fost inaugurat în mod public pentru toţi cetățenii orașului care se pot întâlni aici pentru a identifica, a analiza și a găsi soluții privind problemele comunității.

După inaugurarea oficială a urmat un workshop dedicat tinerilor – ”Adolescența în mrejele democrației” coordonat de Stănica Bostănaru, precum și derularea primului proiect al cetățenilor activi de la bibliotecă – ”Peste FOC(ș)ANI!”. Voluntarii au mers prin cafenelele Focșaniului, parcuri și pe stradă pentru a afla de la oameni ce își doresc pentru orașul lor, ce nevoi au și ce idei își doresc să le împărtășească cu voluntarii, pentru a construi proiecte ce pot schimba în bine locuri, lucruri și fapte care să reziste peste FOC și ANI.

Felicitări tuturor celor implicați și să sperăm că prin acest proiect, cetățenii mai puțin implicați în viața comunității vor fi suficicient de motivați să devină activi și implicați, iar tinerii să conștientizeze și mai mult că este nevoie de ei pentru schimbul de generații.

Alexandra Tătaru

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Facebooktwitterlinkedinrssyoutubeinstagramby feather
 

Părerea ta contează pentru mine

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.