Ruta Culturală Drumul Vinului – Dealu Mare

Pe 9 septembrie 2014, la Urlaţi, a avut loc Conferinţa “Ruta Culturală Drumul Vinului – Dealu Mare” organizată de Asociatia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Prahova, ca etapă în proiectul de dezvoltare a produsului turistic Drumul Vinului. Conferinţa a fost adresată specialiştilor din turism şi vinificaţie, cercetătorilor şi reprezentanţilor media, ruta fiind văzută ca un veritabil motor al dezvoltării durabile locale și regionale, respectiv un generator de efecte indirecte în alte sectoare ale economiei locale.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

În primul rând, locul de desfăşurare a conferinţei a fost unul unic. Conacul dintre vii a fost în acelaşi timp gazdă, dar şi obiectiv touristic, un loc de poveste, o poveste pe care o vedeai, o simţeai, o miroseai şi o percepeai atunci când o ascultai, mai ales după toate lămuririle date de doamna Livia Popescu Tăriceanu. Fără muncă, pasiune şi răbdare, exceptând banii pe care dacă nu-i ai, nu poţi plăti clipele frumoase ale vieţii şi nu se poţi face prea multe fără nicio investiţie, fie ea chiar spirituală.

P1110400 P1110444

Vă mărturisesc că ar trebui să iau de la capăt ţara în lung şi în lat, să regăsesc asemenea armonie, atât între conac şi spaţiu, dar şi dintre spaţiu şi manager aşa cum am descoperit la Conacul dintre vii!

După turul superb de pe lângă conac şi din interiorul lui, am făcut cunoştinţă cu Drumul Vinului-Dealu Mare, prin intermediul reprezentanţilor Asociatiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Prahova (preşedinte Adrian Voican), iar Anda a reuşit foarte bine să modereze evenimentul, dar şi să înlocuiască pe cei absenţi din motive obiective.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAA doua parte a Conferinţei ne-a lăsat să visăm şi să ne imaginăm în podgoriile cramelor “vedetă”: cu căruţa, cu bicicleta, cu maşina sau pe jos, apoi să ascultăm povestea, atât cât să simţim pe limbă chiar aroma vinului propus spre degustare.

Prezentarea cramelor sau altor obiective ce merită a fi vizitate nu a determinat altceva decât alimentarea unei curiozităţi misterioase.

Astfel, au expus prezentări:

–          Bogdan  Vasile- Muzeograf despre Muzeul „Conacul Bellu” Urlați și Muzeul „Crama 1777” Valea Călugărească;

–          Monica Florean, Marketing Manager Crama Budureasca

–       Silviana BAdea, Brand Ambassador S.E.R.V.E. Ceptura, societate Înfiinţată în 1994 de către Contele Guy TYREL de POIX, producător francez de vinuri, proprietarul a 50 ha de vie în Corsica (Domeniul Peraldi) şi descendent al unei vechi familii nobiliare franceze, S.E.R.V.E. şi-a inceput activitatea ca distribuitor de vinuri româneşti îmbuteliate sub propria sa marcă: Vinul Cavalerului.

–          Roxana Ana, Communication & Marketing Manager Crama Rotenberg

–          ing. Ovidiu Porumb, Oenolog Domeniile Dealul Mare Urlați, un excelent ghid și amfitrion pentru turismul uval.

–          Claudia Marinache, Șef unitate Conacul Urlățeanu

–          Dana Sofia, Manager Crama Basilescu

Despre cazare şi masa pe Drumul Vinului Dealu Mare ne-au pus în temă:

–          Livia Popescu Tăriceanu, Administrator-Director General Boutique Hotel Conacul dintre Vii **** Urlați

–          Adrian Semcu, Administrator Pensiunea Feteasca Neagră*** Albesti Paleologu

–          Gabriel Tudoran, Administrator Casa Seciu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 Visul a luat sfârşit şi am fost duşi acolo cu adevărat. Primul obiectiv, Conacul Bellu pe care nu te-ai gândi că l-ai putea găsi la marginea oraşelului Urlaţi, cu atât de multe elemente originale, încât ar fi păcat să nu revin cu descrieri separate.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADupă ce vizitezi un asemenea conac, cu siguranţă poţi zburda printre Domeniile Dealu Mare Urlaţi, să testezi cât zahar are strugurele de Sauvignon Blanc sau cât de mari sunt boabele strugurilor de Fetească Neagră. Dar când ajungi la degustarea unor licori roze sau pelin, deja te macină tare gândul că eşti cu maşina.

P1110640P1110656În curtea Cramei Rotenberg te întâmpină prima dată atmosfera de grădină exotică cu smochini, migdali, vişini, frăguţe şi alte elemente decorative rupte din poveste, iar în interior te conduce însuşi managerul care s-a întors la tradiţie după ce a pus o cărămidă la tehnologia WI-FI din S.U.A. Domnul Mihai Rotenberg investeşte pasiune în calitate şi nu în cantitate, iar vinurile sale au denumiri rapsodice şi de menestrel. Nu degeaba este sponsorul principal al Festivalului George Enescu.

P1110669P1110756 P1110757 P1110760Când ajungi la Crama Basilescu te gândeşti să deguşti mai repede vestita busuioacă de Bohotin, după ce vizitezi conacul superb aflat încă în renovare şi pe care domnul Buicu încearcă să-l includă în circuitul touristic. Are şi acesta o poveste superb pe care cu bunăvoinţa dvs o voi expune în alt material.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAP1110769 P1110777

A fost o experienţă frumoasă şi mi-ar plăcea să o repet şi pe alte drumuri ale vinului, cu speranţa că turismul uval va depăşi stadiul de nişă şi va fi ales de turişti, cel puţin toamna când este mai mare plăcerea să alergi printre vii.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssyoutubeinstagramby feather
 

Părerea ta contează pentru mine