RoSEF, SuperConcursul elevilor

În general, competițiile adresate elevilor sunt menite să le dezvolte personalitatea, capacitatea de creație, competitivitatea și lucrul în echipă, iar un loc câștigător le oferă motivația necesară să meargă mai departe. Există și factori demotivaționali, dar un bun îndrumător va ști mereu să șteargă din memoria învățăceilor dezamăgirile și să le insufle curajul unei noi provocări.

Concursul de Știință și Tehnologie pentru Elevi – RoSEF, ce se desfășoară anual la Suceava, este singura competiție națională (de proiecte) disciplinară și interdisciplinară, din țară, ce se alătură altor concursuri disciplinare (strict pe domenii), înscrise în calendarul MECS.

RoSEF, competiția ce a avut loc pe 20 iunie 2015, a fost organizată de Societatea Științifică Cygnus – centrul UNESCO, Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava și sub egida Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, a ajuns la a VII-a ediție. Este acel gen de competiție care provoacă elevii să transpună noțiunile științifice și teoretice într-un proiect cu aplicabilitate reală și conectat la noile tehnologii. Principalul obiectiv, evident, este cel de promovare a inovației, a inventicii și de găsire a aplicațiilor practice pentru legile deja cunoscute în știință, dar și de realizare a unor aplicații IT inedite.

Concursul este cu atât mai prestigios întrucât permite calificarea la 4 competiții internaționale: Intel ISEF (cel mai mare concurs de acest gen din lume, la care participă anual peste 3000 de elevi din peste 60 de țări ale lumii), I-SWEEEP (concurs organizat la Houston), INESPO (Olimpiada Internațională a Proiectelor de Mediu organizată în Olanda) și MILSET (Expo-Sciences International, Brussels-Belgia 2015).

 Performeri și performanțe

Datorită seriozității și consecvenței organizatorilor, RoSEF a reușit să devină o ”pepinieră” de performeri ”lansați” precum navetele spațiale în spațiul internațional al recunoașterii.

Unul dintre ei este Ionuț Budișteanu, participant permanent la concursurile de profil, actualmente student al Universității din București și membru al Association for Computing Machinery (ACM), Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE). Ionuț Budișteanu a reușit să obțină, cu proiectele sale unice, recunoașterea internațională și numeroasele premii râvnite de miile de finaliști cu care el a concurat la competițiile internaționale.

În urma selecției naționale finale a ediției a V-a RoSEF, Ionuț Budișteanu a fost primul tânăr român care a câștigat Marele Premiu ”Gordon E. Moore” în valoare de 75.000 dolari la Concursul Internațional „Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF 2013)” organizat în SUA, proiectul său ”Folosirea inteligenței artificiale în scopul crearii unei mașini autonome low-cost” fiind considerat cel mai bun dintre toate cele 1600 de proiecte finaliste. Datorită performanțelor sale deosebite, Asteroidul 2000 JP56 descoperit în data de 6 Mai 2010, de către LINEAR Program of MIT Lincoln Laboratory la Observatorul Socoroo din New Mexico, a primit numele inventatorului român Ionuț Budișteanu. Să sperăm că și alți asteroizi și corpuri cerești ce vor fi descoperiți, vor fi botezați cu numele românilor de geniu.

În urma desfășurării ediției a VI-a RoSEF, alte două echipe au obținut medalii de argint și bronz la competițiile internaționale desfășurate recent.

Astfel, la a VII-a ediție INESPO 2015 (International Environment & Sustainability Project Olympiad) din Olanda, la care au participat peste 100 de proiecte ale elevilor din 57 de țări ale lumii, România a fost reprezentată de două echipe: la categoria 15 – 18 ani, proiectul intitulat „Dimensiunea socială a atenției”, propus de elevii Alexandra Manciu și Șerban-Ștefan Șlincu, de la Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava (coordonator prof. Anca Greculeac), a obținut medalia de argint, iar la categoria 10 – 14 ani, eleva Andreea – Bianca Năsturică, de la Liceul „Dimitrie Bolintitneanu” București (coordonator prof. dr. Valeria Purcărea-Ciulacu), a obținut medalia de bronz cu lucrarea „Bio-eco-masinile de reciclat”.

La Olimpiada Internațională de Mediu I-SWEEEP – Houston, SUA, din mai 2015, proiectul: Utilizarea dronelor în prevenirea incendiilor de vegetaţie (“FireDrone Carmen Sylva”) a obținut medalia de argint (autori: Paul Paraschiv, Andreea Ghena, Vlad Neagu, Ionuţ Băloiu, clasa a IX-a la Liceul Teoretic “Carmen Sylva” Eforie Sud, coordonator prof. Florin Șerbu).

Juriul RoSEF 2015 a desemnat câștigătorii

Concursul a fost jurizat de cadre didactice universitare de specialitate, inventatori, cercetători, jurnaliști de știință și prezidat de domnul Alexandru Mironov. Cu toții au fost puși în dificultatea de a alege pe cei mai buni dintre cei buni, cele mai bune și inspirate proiecte dintre cele 40 de proiecte calificate din 9 județe ale țării și dezvoltate de elevi în ultimul an.

S-au acordat 4 medalii de aur, 4 medalii de argint și 8 medalii de bronz și 4 diplome de onoare. Proiectele care au atras atenția juriului vor fi îmbunătățite și vor participa la o nouă selecție în luna ianuarie 2016, în vederea calificării la competițiile internationale.

Pentru susținerea inteligenței și a copiilor geniali ai României este nevoie de resurse materiale și, implicit, financiare, iar ministerele de resort sau autoritățile locale ar trebui să se implice mai mult și mai profund. Educația prin știință, tehnologie, inovație și creativitate a creat lumea modernă în care trăim cu toții astăzi, iar fără dezvoltarea și susținerea acestui domeniu, nu vom avea decât un viitor întârziat față de statele ce investesc cu adevărat în performanță.

Fotografii și imagini video, de la RoSEF 2015, puteți urmări accesând foto sau Video. De asemenea puteti accesa si pagina Societății Științifice Cygnus. Societatea ”Cygnus” este și inițiatorul proiectului ”Școala pe roți” și organizatorul principal al Școlii de Vară ”Metamorfoze”.

Sursa: Alexandra Tătaru, revista Știința și Tehnică, School after school, nr. iulie-august 2015, pag.108

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Facebooktwitterlinkedinrssyoutubeinstagramby feather
 

2 comments

Părerea ta contează pentru mine

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.