Orașul Bor din Serbia și mina de cupru

Orașul Bor din estul Serbiei, regiunea Timočka Krajina este unul dintre orașele în care trăiesc foarte mulți etnici români. Doar la nivel declarativ sunt peste 2000 de persoane, dar datorită unor politici în care nu li se recunosc toate drepturile, foarte mulți dintre ei se declară sârbi la recensăminte.

Am fost în trecere pe acolo cu ocazia unei aplicații geografice în regiunea Timoc. Ceea ce iese în evidență atunci când te apropii de oraș, nu este mărimea sau așezarea acestuia pe coline, ci exploatarea de cupru dă amprenta principală.

P1160725 P1160834

De altfel, orașul s-a dezvoltat industrial tocmai datorită exploatării zăcămintelor de cupru, una dintre cele mai mari din Europa, prima mină fiind deschisă în 1903, în timpul celor două războaie mondiale mulți oameni fiind aduși aici la muncă forțată.

Astăzi, mina cea veche, ce se poate vedea ca un imens crater la suprafață pe fundul căruia s-a format un lac de o culoare turcoaz atât de superbă, s-a închis, pe marginea ei existând doar topitoria. Din mina cea nouă, deschisă în altă parte se aduce sterilul care va umple craterul fostei exploatări.

P1160846 minacupruBOR P1160855 P1160851

Orașul este drăguț, liniștit, dar nu depășește 40000 de locuitori, datorită poluării mulți alegând să plece din zonă.

Pe squarul din mijlocul unui bulevard principal se pot vedea și niște ”mastodonți” care determină toți curioșii să se oprească și să analizeze cam cât de mic ești ca om pe lângă o mașinărie fabricată, parcă, pe altă planetă.

 P1160861 mastodontBor

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssyoutubeinstagramby feather
 

Părerea ta contează pentru mine

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.