“INFOEDUCAŢIA”– peste două decenii de tradiţie

“Infoeducaţia” este unul dintre cele mai importante proiecte educaţionale, de tip concurs interdisciplinar naţional, dedicat liceenilor şi ajuns la ediţia a XXII-a. Concursul este iniţiat de Uniunea Profesorilor de Informatică din România şi recunoscut de Ministerul Educaţiei Naţionale, cu implicarea unor nume sonore în domeniul IT, a tehnologiilor şi inovaţiilor cu un mare rol în educaţia tinerilor. “Părintele” acestui concurs este profesorul vrâncean Emil Onea, iniţiatorul a numeroase proiecte educaţionale devenite deja tradiţionale şi recunoscute la nivel naţional şi internaţional.

Concursul “InfoEducaţia” s-a conturat pentru prima dată prin anul 1988 sub forma unor concursuri de mică anvergură şi mici demonstraţii din domeniul calculatoarelor, adică modele “Spectrum” similare româneşti HC-85, iar cel mai aprig susţinător din acea perioadă a fost profesorul Alexandru Mironov, după cum mărturiseşte iniţiatorul proiectului. Începând cu anul 1993, concursul s-a adresat pasionaţilor de informatică cu organizare complexă, iar din anul 2002, concursul a fost oficializat şi trecut în calendarul concursurilor finanţate de MEN.

“InfoEducaţia” este un concurs care se adresează tuturor liceenilor creativi şi pasionaţi de informatică şi alte domenii care se pot dezvolta cu ajutorul informaticii. Acest concurs necesită multă pregătire şi condiţii tehnice speciale cum ar fi internetul, calculatoarele şi reţelele, de aceea proiectul nu ar fi posibil fără implicarea partenerilor şi sponsorilor: CISCO Systems, Google, Intel, Intuitext, Oracle, Bitdefender, Orange, TotalSoft, companii care au fost şi sunt alături de echipa Infoeducaţie.

Compania Google este sponsorul gold al concursului şi s-a alăturat echipei din anul 2009. De atunci, a “investit” atât bani, cât şi resurse umane reprezentate de ingineri ai companiei care au stat de vorbă cu elevii şi au lucrat împreună, au organizat seminarii şi dezbateri libere în tabăra naţională organizată anual la Gălăciuc

“Infoeducaţia” este şi câştigătorul “Google Rise Awards 2014”, iar Uniunea Profesorilor de Informatică din România a primit cu această ocazie, din partea Google Zurich, o importantă finanţare, cu scopul derulării de programe care să inspire şi să pregătească viitoarea generaţie de specialişti în ştiinţe informatice, prin activităţi extracurriculare.

Concursul se desfăşoară în patru etape: şcolar, local, judeţean şi naţional. La etapa naţională se luptă să ajungă cei mai creativi dintre cei peste 4000 de liceeni care concurează în fazele preliminare, din peste 100 de licee din România, pe cinci secţiuni: soft educaţional, soft utilitar, multimedia, roboţi şi pagini web.

Concursul este organizat de Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul Tineretului şi Sportului, Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport Vrancea (Proiectul de finanţare al MTS), Grupul „Şcolar Simion Mehedinţi“ din Vidra, Şcoala „Ion Diaconu“ Tulnici, Colegiul Naţional „Unirea“ Focşani, iar mijloacele IT sunt oferite de Colegiul Naţional Unirea, comunitatea Tulnici şi Grupul „Şcolar Simion Mehedinţi“ Vidra.

De obicei, etapa naţională a concursului se desfăşoară la începutul lunii august, iar finaliştii, în jur de 200 liceeni selectaţi la etapele judeţene, se întâlnesc în tabăra de tineret Gălăciuc, din judeţul Vrancea. Începând cu anul 2014 s-a adăugat şi secţiunea “Infoeducaţie online”, ce se adresează echipelor de doi participanţi, nu de patru aşa cum este cel tradiţional. La ediţia a II-a “Infoeducaţia online 2015” s-au înscris deja 39 de participanţi, din 14 judeţe ale României.

Locul de desfăşurare a etapei naţionale este “combinaţia de copii deştepţi, calculatoare, aer curat şi peisaje frumoase generează inovaţie, competiţie şi, implicit, bani”, declară în presa locală părintele concursului, expertul în informatică aplicată profesorul Emil Onea.

Cel mai practic concurs şi rampa de lansare a noii generaţii de IT-işti

Toţi tinerii participanţi la acest concurs şi-au pus pasiunea în practică şi au devenit adevăraţi profesionişti în domeniu. În acest concurs, în cei 22 de ani de existenţă, participanţii au găsit motivaţia de a-şi însuşi abilităţi practice şi chiar şi-au construit cariere frumoase, iar unii dintre ei, prin puterea exemplului, au devenit la rândul lor suporturi motivaţionale pentru generaţiile viitoare. Multe dintre proiectele prezentate în cadrul concursului s-au concretizat în mici afaceri ori au devenit instrumente folosite în mediul educaţional.Multe proiecte prezentate în cadrul concursului sunt deja mici afaceri sau sunt instrumente folosite în mediul educaţional.

Iniţiatorul concursului, Emil Onea îşi aminteşte cu plăcere de toţi cei care au participat la acest concurs şi au ajuns oameni de success pe plan naţional şi internaţional. Unul dintre exemplele deosebite, Ionuţ Budişteanu, informatician, inventator român, a luat premii doi ani la rând la InfoEducaţie şi a fost nelipsit la patru ediţii consecutive.

 Un pasionat şi expert în informatica aplicată

Profesorul Emil Onea a implementat numeroase proiecte menite să vină în ajutorul comunităţii elevilor şi a cadrelor didactice, scrie cărţi şi culegeri de informatică şi colaborează cu marea companie „Google”. Emil Onea este iniţiatorul platformei Didactic.ro înfiinţat cu scopul de a le oferi cadrelor didactice din întreaga ţară oportunitea de a-şi împărtăşi experienţa, dar a înfiinţat şi site-ul „Olimpiade.ro”, ce cuprinde informaţii utile legate despre toate concursurile şcolare. Pe lângă alte funcţii deţinute în trecut şi prezent şi unde şi-a dovedit competenţele, alături de colaboratorii deştepţi şi creativi, Emil Onea este şi un pasionat de fotografie, muzică jazz, casa şi grădina personală, implicat în absolut tot ceea ce face.

Pentru detalii despre concurs, oamenii şi poveştile lor de succes desprinse din “ Infoeducaţie”, se poate accesa website-ul www.infoeducatie.ro, iar nenumăratele creaţii ale elevilor participanţi, se pot urmări şi în sinteza video pe adresa: https://www.youtube.com/watch?v=AOd-ELIB7Ow

Sursa: articol publicat în Revista Stiinta si Tehnica, iunie 2015, ”School After School”, pag.90

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssyoutubeinstagramby feather

 

Părerea ta contează pentru mine