Geografia este ştiinţa “Lumii”, iar Lumea toată eşti TU

Motto: “Pentru a înţelege evenimentele actuale, e de ajuns să aruncăm o privire asupra hărţii” (Kaplan, D.R., Răzbunarea geografiei, 2014)

Nu trebuie să crezi că eşti centrul Universului, nici cel al Pământului, aşa cum nici Soarele nu este centrul galaxiei, şi nici Pământului nu i-ar fi bine fără Soare. Dacă nu ai fi tu, totuşi, cine ar mai putea percepe totul şi cine ar mai studia geografia?

“Te naşti, începi să respiri; deschizi ochii, o vezi pe mama; ridici privirea, vezi cerul cu stele; mai creşti şi păşeşti uşor pământul; te caţeri în copaci, auzi foşnetul frunzelor, culegi roadele anotimpurilor; mănânci ca să ai energie, bei apă ca să trăieşti. Traversezi lumea şi viaţa, în funcţie de starea vremii, urci munţii şi cobori văile, te deplasezi rapid cu maşina, cu trenul, cu avionul, iar mările şi oceanele nu mai sunt mistere, dar se pot uni cu cerul, iar cerul înconjoară Pământul într-o sferă de “cristal”. Alegi să trăieşti sau nu în tradiţiile strămoşeşti ale comunităţii, transmise din generaţie în generaţie, dar totodată poţi alege cele mai interesante inovaţii tehnologice ale civilizaţiei contemporane şi o lume a globalizării… Evoluezi, cunoşti, alergi, consumi, dăruieşti… în ritm diferit…static sau dinamic”… [notă autor]

Nu aş putea cuprinde în câteva cuvinte „povestea vieţii tale”, dar ASTA ESTE GEOGRAFIA! Trecut, prezent, viitor, energie, gravitaţie, înălţimi şi adâncimi, fenomene dezlănţuite sau “cuminţi”, toate într-o competiţie, parcă, spre atingerea profilului de echilibru. Este lumea în care te naşti şi lumea pe care ţi-o creezi. Nu poţi lua naturii mai mult decât poate să-ţi ofere. Este nepotrivit şi lipsit de respect! Este lumea oamenilor şi oamenii sunt ai Pământului!

P1100046

Foto: Aspect din muzeul de ştiinţe din Nagoya (Sursa: arhiva personală)

Geografia este lumea toată şi chiar mai mult de atât. Depăşeşte sfera Pământului şi pătrunde adânc în Universul cunoscut, în universul cunoaşterii tuturor ştiinţelor, ca într-o relaţie care are un trecut, un prezent şi căreia vrei să-i intuieşti viitorul.

Este povestea tuturor componentelor mediului natural, a oamenilor şi diferenţelor dintre oameni, povestea săracului şi a bogatului, povestea deşertului sau abundenţei şi, la toate acestea, se mai adaugă relaţia dintre OM-NATURĂ şi DUMNEZEU.

Geografia te învaţă să observi, să descrii, să analizezi, să intuieşti, să deduci, să cauţi şi să găseşti soluţii, să ai atitudine şi respect pentru mediu şi societate, dar şi pentru tine ca OM cu viziune globală. Formează capacităţi şi competenţe care solicită ambele emisfere cerebrale şi care îţi dau posibilitatea să foloseşti noţiuni învăţate la matematică, la fizică, la chimie, la biologie, la economie, sociologie, psihologie, filosofie, literatură etc., cu alte cuvinte, este un domeniu transdisciplinar şi complex. [fragment publicat în Ethosul Şcolar, 2015]

Geografia se învaţă cu voinţă şi dorinţă, iar performanţe geografice se obţin doar cu pasiune. Geografia se studiază de peste două milenii, iar părintele geografiei româneşti este Simion Mehedinţi, un vrâncean ce şi-a dedicat viaţa ştiinţei despre Om şi Societate.

Elevii pasionaţi de geografie au obţinut rezultate excepţionale la Olimpiadele judeţene şi naţionale, iar la Balcaniade şi Olimpiadele Internaţionale au fost mereu cei mai buni şi nu s-au întors niciodată acasă fără medalii. Recompensa pentru ei nu este financiară, ci una de A FI!

După „epoca marilor descoperiri geografice”, în secolele XVIII și al XIX-lea, geografia a fost recunoscută ca disciplină academică și a devenit una dintre disciplinele de bază ale universităților. În secolul al XIX-lea au apărut multe societăți geografice şi geografia ca domeniu de studiu s-a dezvoltat din ce în ce mai mult.

Din păcate, în prezent, geografiei nu i se mai acordă importanţă suficientă în cadrul sistemului educativ „reformat”, iar în ciclul liceal este aproape marginalizată. Se studiază doar o oră pe săptămână, nu mai este o opţiune pentru examenul de Bacalaureat la filiera tehnologică, iar resursele financiare pentru dotarea cabinetelor de geografie sau resursele materiale didactice indispensabile au fost şi sunt aproape inexistente.

Fondurile pentru aplicaţiile pe teren, obligatorii pentru înţelegerea spaţiului real, nu au fost alocate niciodată, iar geografia nu poate rămâne la stadiul de ştiinţă descriptivă, doar de laborator, ci are nevoie de contactul cu realitatea, aşa cum “Arta, fără intuiţia directă care să deştepte emoţia, e cu neputinţă. E ca şi cum ai cere artistului să trăiască fără aer, cu microbi anaerobi“, după cum bine spunea Simion Mehedinţi în opera sa „Terra. Introducere în geografie ca ştiinţă”.

Herodot din Halicarnas, părintele istoriei, încă din anii 450 Î.Hr., atunci când scria „Istoriile”, considera că istoria şi geografia sunt de nedespărţit, iar spusele sale se confirmă şi astăzi, pentru că nu poţi deveni cetăţean al unei ţări dacă nu ştii limba, cultura, geografia şi istoria ţării unde alegi să trăieşti.

Nu te obligă nimeni să fii pasionat de geografia clasică, mai ales în era tehnologiei informaţiei, când totul este pe Google. Cu un simplu „search” ai găsit şi harta, ţi s-au numărat şi distanţele, ai aflat şi coordonatele, dar şi orice informaţie despre oricare obiect turistic căutat.

P1140415

Foto 2: Aspect din London History Museum (Sursa: arhiva personală)

Nimic de obiectat! Tehnologizarea ne uşurează căutarea, DAR… Există un mare DAR! Fără energie şi bază geografică elementară şi clasică, nu vei manevra gadgeturi şi nu vei şti niciodată ce să cauţi pe internet. Fără noţiuni elementare de geografie nu vei şti niciodată care e diferenţa dintre latitudine şi longitudine, iar simpla căutare a unui avion, ca exemplu real petrecut nu demult, s-a dovedit a fi o mare problemă pentru oamenii deţinători de tehnologie performantă, şi nu pentru simplii oameni fără tehnologie din mijlocul munţilor!

P1140746Foto 3: Harta Greenwich Meridian Time la Royal Greenwich Observatory
(Sursa: arhiva personală)

Despre geografie sunt multe cărţi de citit ori cuvinte de scris, dar TU poţi tine minte câteva cuvinte: Geografia este ştiinţa “lumii”, iar lumea toată eşti TU!

material propriu, Alexandra TĂTARU

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssyoutubeinstagramby feather
 

One comment

Părerea ta contează pentru mine

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.