FotoVideo: Conferinţa anuală a Societăţii de Geografie din România, Craiova 28 mai – 1 iunie 2015

Anul acesta, la Conferinţa anuală a Societăţii de Geografie din România, sub Înaltul Patronaj al Majestăţii sale Regele Mihai I al României, s-a sărbătorit 140 de ani de la Înfiinţarea Societăţii Geografice din România (la 1875, de către Carol I). Cu acest prilej, din partea Casei Regale a României, la ceremonia festivă a participat Alteţa sa Regală Principesa Maria. Ediţia festivă a Conferinţei Anuale a fost organizată la Craiova, cu sprijinul celor de la Universitatea din Craiova, autorităţi locale, profesori universitari şi preuniversitari din toată ţara.

Conferinţa a început încă din după amiaza de 28 mai, cu o scurtă aplicaţie practică la Segarcea, acolo unde a fost vizitat „Domeniul Coroanei” şi unde au fost ascultate istoria şi poveştile domeniului , dar şi degustate vinurile regale.

20150528_171743Deschiderea oficială a Conferinţei anuale a SGR

Deschiderea oficială a Conferinţei anuale a SGR a avut loc în „Sala Albastră” a Universităţii din Craiova, Vineri – 29 mai 2015. Conferinţa a fost deschisă de domnul preşedinte al SGR, prof.univ. dr. Mihai Ielenicz şi decanul Facultăţii de Matematică şi Ştiinţe ale naturii, prof.univ. dr. Dumitru Buşneag.

În plen, au mai luat cuvântul: Acad.prof.univ.dr. Dan Bălteanu, dr. Steluţa Dan, inspector de specialitate în Ministerul Educaţiei, prof.univ.dr. Eugen Rusu, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, prof.univ.dr. Pompei Cocean, Universitatea Timişoara, prof.univ.dr. Ioan-Aurel Irimuş, Universitatea „Babeş Bolyai” Cluj, alţi invitaţi precum domnul Ivo Gheorghiev, Asociaţia românilor din Bulgaria. Din partea organizatorilor, la prezidiu s-a mai aflat şi prof. dr. Sandu Boiangiu, Craiova, prof. univ. dr. Silviu Neguţ (A.S.E. Bucureşti), cercet.dr. Mihaela Dumitraşcu, Academia Română, Institutul de Geografie, Bucureşti şi prof. univ. dr. Cristian Tălângă (Universitatea din Bucureşti).

prezidiu prezidiu2

InvitatiFestivitatea oficială de aniversare a 140 de ani de la înfiinţarea SGR

Festivitatea oficială de aniversare a 140 de ani de la înființarea Societătii Geografice din România a debutat cu vizita şi participarea excepţională a Alteței Sale Regale Principesa Maria, ce a reprezentat personal pe Majestatea Sa Regele Mihai I al României.

principesaMaria principesaMaria2 principesaMaria3

Cuvântul de bun venit Alteței Sale a fost adresat de către Acad. Dan Bălteanu, Presedintele Comitetului Național de Geografie al Academiei Române, iar discursul aniversar de către Presedintele SGR, Prof.univ.dr. Mihai Ielenicz: Societatea de Geografie din România, 140 de ani.

Festivitatea aniversară a continuat cu Gala Premiilor SGR. S-au înmânat diplome şi cadouri aniversare tuturor celor care s-au implicat în activitatea Societăţii de Geografie şi au contribuit la promovarea şi susţinerea Ştiinţei în general, şi a geografiei în special, la toate nivelurile.

galaPremii5 GalaPrincipesa Galapremii2 GAlapremii4 GAlapremii3 GAlapremii1 Galapremii

Comunicările pe secţiuni

După festivitatea oficială de aniversare şi pauza de prânz, Conferinţa a continuat cu comunicările pe secţiuni: Geografie fizică – hazarde naturale; Structuri demografice și dinamica populației, Geografia turismului, Cercetarea geografică a mediului; studiul geografic al ariilor protejate; Sisteme teritoriale şi dezvoltare regională, Didactică.

 euSectiune SAla  SorinGEacu_Sectiuni

Programul complet pe secţiuni, AICI: program-SGR-pt-postat-pe-site

Comunicările au durat până la orele 18, iar la 18.30 a avut loc sedinţa în plen pentru Concluziile finale, la care s-au reunit toţi participanţii conferinţei.

P1160308 P1160309 public public2

Anul viitor ne (re)vedem la CLUJ!

Concluziile mele

(de care puteţi face abstracţie ori poate le completaţi în comentarii)

M-am bucurat să revăd toţi foştii mei profesori (unii chiar nu m-au uitat şi le mulţumesc încă o dată), dar şi pe ceilalţi profesori din ţară, cunoscuţi sau mai puţin cunoscuţi. Le mulţumesc vechilor colegi şi prieteni pentru clipele faine, dar şi noilor mele cunoştinţe din cadrul breslei cu care am comunicat frumos (Olt, Călăraşi, Satu Mare, Bucureşti, ş.a. )

„Geografia trebuie susţinută” ar fi şi concluzia mea, iar faptul că nu este suficient de mult respectată ca disciplină, în special în învăţământul preuniversitar, ar trebui să ne ridice numeroase semne de întrebare, nu doar la nivel teoretic, ci şi faptic. Depolitizarea învăţământului, în general, ar fi un prim pas, schimbarea programelor, revizuirea conţinuturilor din manualele de geografie în funcţie de nivelul de studiu, înfiinţarea şi dotarea cabinetelor de geografie în toate şcolile, finanţare şi nu subfinanţare, reintroducerea ca disciplină (măcar opţională) la examenele de bacalaureat, indiferent de filieră, trimiterea unui reprezentat in Parlamentul României pentru susţinerea geografiei şi nu marginalizarea ei, mai ales că loturile olimpice internaţionale au făcut cinste României peste hotare, la fel ca şi celelalte loturi reprezentante ale ştiinţelor studiate în România. Probleme ar fi multe, soluţiile se găsesc şi ele, problema mare, din punctul meu de vedere, nu este aceea a conştientizării problemelor sau a soluţiilor, ci a găsirii unui consens, a unei consecvenţe de acţiune şi a unei bune comunicări între geografi (de la membri, la preşedinte) şi autorităţi, dar şi invers. O bună colaborare şi comunicare, pare simplu şi teoretic, dar nu imposibil de aplicat!

Geografia este ştiinţa tuturor ştiinţelor şi nicio naţiune nu poate exista fără geografie, aşa cum peste timpul fiecărei naţiuni se scrie istoria. EuconferintaSGR

DAnielFoto: Prof. Sanislai Daniel, Satu Mare, unul dintre păstrătorii tradiţiilor Codrenilor

Conferinţa a continuat cu două zile de aplicaţii practice pe traseul Craiova-Maglavit-Calafat-Vidin-Zajecar-Bor şi retur unde am descoperit locuri noi, oameni deosebiţi şi ne-am simţit minunat.

Toate impresiile din aplicaţie, le puteți citi urmărind fiecare link de mai jos.

Update: linkuri aplicatii geografice

http://alexandratataru.ro/foto-video-despre-craiova-doar-de-bine/

Video&foto:Hora geografilor din România

“Domeniul Coroanei” Segarcea, podgoria cu trandafiri

Foto Video: Jocuri Oltenești, Mănăstirea Maglavit și Omul lui Dumnezeu

http://alexandratataru.ro/cetatea-baba-vida-bulgaria/

Muzeul de istorie din Zajecar, Serbia

Seara festivă din Zajecar, Serbia:

Felix Romuliana – Gamzigrad

Canionul Lazarev și Peștera Lazareva

Orașul Bor din Serbia și mina de cupru

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssyoutubeinstagramby feather

 

Părerea ta contează pentru mine

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.