Foto Video: Jocuri Oltenești, Mănăstirea Maglavit și Omul lui Dumnezeu

Cu prilejul Conferinței Anuale a Societății de Geografie, care a avut loc la Craiova în perioada 28 mai – 1 iunie 2015, o parte însemnată dintre geografi au participat și la o aplicație practică ce a cuprins mai multe obiective, atât de pe teritoriul Olteniei, dar și din afara granițelor actuale ale României.

Primul obiectiv , la care am poposit, a fost Mănăstirea Maglavit, acolo unde, înainte să intrăm pe poarta mănăstirii să ascultăm cu toții povestea lăcașului de cult în timp ce gustam niște plăcinte delicioase, am fost întâmpinați de un grup de copii, absolut superbi, îmbrăcați în costume populare oltenești și care ne-au încântat cu jocuri specifice spre a ne încărca cu voie bună.

Video (arhiva personală):

Foto (arhiva personală):

jocoltenesc jocoltenesc1

Scurt istoric al Mănăstirii Maglavit

 Istoria credinţei creştine din Maglavit a fost marcată de un eveniment unic. Un tânăr cioban, pe nume Petrache Lupu, în anul de graţie 1935, are revelaţii cu însuşi Dumnezeu-Tatăl la locul numit La Buturugi. În mai multe zile de vineri i se arată Moşul, transmiţându-i porunci către lume pentru îndreptarea spre Biserică, spre dreaptra credinţă. (Sursa: http://maglavit.info.ro/?page_id=58)

Gângav din naștere și analfabet, după ce a primit porunca divină să aducă lumea înrăită și nărăvită pe drumul cel bun, ciobanul a început să vorbească și să facă minuni. Așa s-a născut unul din cele mai faimoase fenomene religioase din România, care a adunat mulțimi de sute de mii de oameni, veniți din toate județele țării, deopotrivă intelectuali, preoți, politicieni și țărani.” (Sursa: http://manastireamaglavit.ro/istoric/petrache-lupu)

„Poveștile despre Petrache Lupu și locul în care acestuia i s-a arătat Dumnezeu sunt nesfârșite. Poate cel mai simplu este să mergi acolo. Să vezi locul din pădure, numit „la buturugi”, unde „Moșul” s-a arătat, sau la salcia de care El s-a sprijinit și de-atunci picură apă tămăduitoare din ea, sau la crucea din luncă, de lângă cei patru duzi, de unde Petrache, un cioban orfan și analfabet, a știut să spună cuvântul lui Dumnezeu. Nu ai cum să nu simți puterea, apăsarea acelui loc întins, plin cu ochiuri de apă, la marginea pădurii de salcâm. Dacă stai nemișcat în aerul plin de lumină, auzi Dunărea, auzi rugăciunile de altădată, împletite în acea curgere nesfârșită de apă. Și un glas ce merge parcă înaintea tuturor, ușor de recunoscut: Petrache Lupu, Omul lui Dumnezeu.”, scrie Cătălin Manole în textul publicat în www.formula-as.ro și reprodus integral AICI: http://manastireamaglavit.ro/istoric/petrache-lupu

Locul convorbirilor ciobanului cu Dumnezeu a început a fi marcat cu cruci, troiţe, amvon pentru propovăduirea poruncilor dumnezeieşti, şi, în final, în 14 septembrie 1935, punerea pietrei de temelie a viitoarei mănăstiri. Construcţia acesteia trece prin etape de zbucium timp de 70 de ani. Lucrările sunt reluate după 1989 dar evoluează greoi şi, abia în 2006, acestea sunt intensificate iar mănăstirea se apropie din ce în ce mai mult de finalizare. (Sursa: http://maglavit.info.ro/?page_id=58)

 la 17 august 1990, la dorința credincioșilor, Mitropolia Olteniei reînființează mănăstirea, începută în 1936. Păstoria a fost încredințată Arhimandritului Policarp Sidorîn baza temeiului nr. 955/2010, Mănăstirea Maglavit a fost transformată din mănăstire de călugări în mănăstire de maici după ce Protosinghelul Valentin Vladimir Dărângă, fostul stareț al Mănăstirii Maglavit, a fost numit în demnitatea de mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane „Sfântul Dumitru” din Craiova. (Sursa: http://manastireamaglavit.ro/istoric/despre-lacas)

Nașterea Maicii Domnului este prima mare sărbătoare din anul bisericesc care începe pe 1 septembrie. Ea este prăznuită pe data de 8 septembrie. A fost fixată în a opta zi din anul bisericesc, pentru că cifra opt simbolizează ziua veșniciei, viața fără de sfârșit. Datorită ei, Fiul cel Veșnic al lui Dumnezeu S-a întrupat, a biruit moartea și a dăruit oamenilor viața veșnică în Împărăția Cerurilor. (http://manastireamaglavit.ro/hramuri)

În fiecare an, în prima vineri după Paști, Biserica Ortodoxă sărbătorește Izvorul Tămăduirii. Este un praznic închinat Maicii Domnului, menit să arate rolul Fecioarei Maria în lucrarea mântuirii oamenilor. Numele de Izvorul Tămăduirii amintește de o serie de minuni săvârșite la un izvor aflat în apropierea Constantinopolului.(http://manastireamaglavit.ro/hramuri)

Fotografii (din arhiva personală)

 curte curte1 grup grup1 grup2 grup3 interior interior1 manastire manastire1 manastire2

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Facebooktwitterlinkedinrssyoutubeinstagramby feather
 

Părerea ta contează pentru mine

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.