Filmul „Scurtcircuit” rulează la Happy Cinema

Premiera filmului românesc ”Scurtcircuit”, în regia lui Cătălin Saizescu, a avut loc și la Happy Cinema Focșani, pe 23 februarie a.c.., în prezența regizorului și actriței Georgiana Saizescu.

Evenimentul a fost unul așteptat de cinefili, în general, dar și de cei care sunt familiarizați cu acest tip de eveniment, precum bloggerii, jurnaliștii, iubitori ai filmului românesc. Spre deosebire de alte avanpremiere sau premiere cinematografice, subiectul filmului pare că nu a umplut sala, așa cum s-a întâmplat la ”Sierra Nevada” sau ”Noaptea Serafimilor”, spre dezamăgirea regizorului, dar important a fost ca cei prezenti au trait cu adevarat filmul. Însă tristețea s-a spulberat, oarecum, atunci când regizorul a constatat, la final, că au fost prezenți doar cei care au fost cu adevărat curajoși, cunoscând dinainte subiectul filmului și asumând faptul că o tragedie nu trebuie uitată ca și când nu s-ar fi întâmplat.

Filmul se bazează pe fapte reale, în special pe cele petrecute în anul 2010. O dublă tragedie de proporții uriașe. Una la Maternitatea Giulești, subiectul central al filmului, și alta, la puțin timp după, în Clubul Colectiv. După incendiul produs de un scurtcircuit, la secția de neonatologie de la Maternitatea Giulești, în care au ars 6 din cei 11 nou născuți aflați în incubatoare, a urmat tragedia ”Colectiv” unde, din altă neglijență, și-a găsit sfârșitul și unul dintre membrii echipei de filmare. Toate acestea, dar și decesul neașteptat al regizorului Geo Saizescu, tatăl lui Cătălin Saizescu, din cauza erorilor din sistemul medical, au condus la realizarea filmului ”Scurtcircuit”. Mesajul meu e pur civic. Acesta este un protest care nu are de-a face cu vreun eșichier politic. Mă delimitez politic de orice. Mesajul meu e de umanitate. Responsabilitatea nu mai există și, pe zi ce trece, ar trebui să ne-o asumăm în orice domeniu”, a spus regizorul Cătălin Saizescu la premiera de la Focșani. ”Eu încerc să arăt că îmi pasă, că trebuie să se întâmple o schimbare în societate. Dacă vrei să schimbi lumea, începi cu tine. Avem o mare problemă cu chestia asta. Să ne găsim și noi responsabili de catastrofele care se întâmplă. Eu nu am făcut un film să vă arăt o catastrofă, ci să luăm lucrurile așa cum sunt, să le punem pe masă, să găsim soluții, să creăm o lume mai bună”, a mai precizat regizorul. Textul integral despre film îl puteți citi AICI.

Echipa de producție a fost de acord ca toate încasările să fie incluse în campania pentru dotarea spitalelor cu incubatoare pentru născuții prematur, campanie coordonată de Fundația Nadia Comăneci. Astfel că, fiecare bilet pe care-l veți cumpăra, ar putea salva viața unui nou născut.

Video trailer:

Foto: arhiva personala

 

 

Părerea ta contează pentru mine

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.