„Domeniul Coroanei” Segarcea, podgoria cu trandafiri

La sfârșitul lunii mai, 2015, geografii din toată țara s-au reunit la Craiova, la Conferința Anuală a Societății de Geografie, asociație a geografilor din România, sub Înaltul Patronaj al Majestăţii sale Regele Mihai I al României. La această manifestare s-a sărbătorit trecerea a 140 de ani de la Înfiinţarea Societăţii Geografice din România (la 1875, de către Carol I).

Inainte cu o zi de manifestările propriu zise ale Conferinţei, pe 28 mai 2015, gazdele craiovene au organizat o scurtă aplicație practică pe ruta Craiova-Segarcea,  la care au participat aproximativ 40 de geografi. 

Am pornit spre Segarcea trecând prin Podari și traversând podul peste Jiu, evident, având parte de o după amiază cu o vreme extrem de plăcută.

raulJiuÎncă de la intrare, „Domeniul Coroanei” impresionează prin estetica peisajului, semn că acolo a revenit o echipă de gospodari, așa cum, probabil, a fost la începutul secolului XX. O alee încadrată de copaci dar, impresionante erau de tufele de trandafiri care, în plus, încadrau toate rândurile de viță de vie. Voi ați mai văzut așa ceva? eu nu!  un peisaj inedit, demn de National Geografic, secțiunea patrimoniul viticol universal.

„Domeniul Coroanei Segarcea se întinde peste un terroir binecuvântat, cu sol aspru și soare arzător, ca o îmbinare de înalt caracter uman și natură caldă, generoasă. Segarcea se află pe paralela 44º numită „paralela vinurilor de calitate”, în partea de sud a României, în regiunea Olteniei, la 25 km S de Craiova și la 70 de km N de Dunăre.

Segarcea – “pământ mult visat” în denumirea lui latinească – este unul dintre cele doisprezece domenii date în administrare Casei Regale a României în 1884, în timpul regelui Carol I, de către Parlament. Acesta a fost momentul în care a luat naștere Administrația Domeniilor Coroanei (ADC).

În primii ani, la Segarcea a fost înființată o pepinieră de viță de vie, unde se cultivau 60 soiuri. Ulterior a luat naștere plantația de viță de vie, pe o suprafață de 300ha. Între 1906 – 1908, pe baza proiectului a doi arhitecți români, Iosif Exner și Jean Pompilian, s-a ridicat crama, sub coordonarea lui Ștefan Făgădău. A fost una dintre primele construcții din beton armat din România. Construită în formă de cruce greacă, aceasta folosea principiile vinificării gravitaționale și purta însemnele Coroanei: blazonul familiei regale și cununa de crini regali, care îi împodobeau intrarea.

DCS - Royal Coat Of Arms

„Blazonul familiei regale şi cununa de crini regali decorează intrarea în cramă”

Sub administrarea Casei Regale domeniul a înflorit, iar calitățile terroir-ului au început să fie recunoscute. Prin decretul Consiliului de Miniștri din mai 1929, arealul viticol de la Segarcea este decretat ca “având dreptul să se obțină vinuri cu denumire de origine controlată”. (http://www.domeniulcoroanei.com/ro/companie/o-geografie-binecuvantata.html)

podgorie podgorie2 pogorie3 Grupul de geografi a fost întâmpinat de domnișoara ghid, specialist în arta povestitului, cu o energie atât de pozitivă și o dedicație profesională atât de evidentă, încât nu îmi pot opri amintirile plăcute și îmi pare că nu am filmat măcar câteva secunde pentru a exemplifica mai departe un model de „Așa DA!”. Mulțumim!

geografiNu aș putea povesti mai bine istoria și povestea Domeniului Coroanei Segarcea, dar detaliile pe care noi le-am trăit la fața locului și pe care le-am simțit atât la exteriorul plin de flori, cât și în interiorul cramei cu o arhitectură deosebită, originală, pot fi găsite pe pagina oficială a domeniului.

caroli cladire crama2 flori galbenee trandafiri

În interior, ca și la exterior, clădirea a fost reamenajată, păstrându-se elementele originale ușor afectate într-o perioadă de jumătate de secol de comunism, de către familia Anghel ce a preluat tot domeniul repunându-l în patrimoniul național așa cum merită. O tehnologie modernă a fost încadrată în tradiționalul regal cu succes și bun gust. Calitate și profesionalism regesc, tradiție continuă ce poate fi descoperită de oricine își dorește. Strugurii albi și negri sunt culeși manual din parcele cu producție limitată și vinificați prin metode complexe, care necesită o maturare mai lungă, eventual pe drojdii fine, fie în cisterne, fie la barrique.

20150528_173509 20150528_173442 tancuri baricuri2 baricuri baric

Așa cum ați aflat citind informațiilor oficiale, acolo, spațiul este unul binecuvântat, iar vinul care se produce este cu adevărat regesc. Regesc la propriu, pentru că am avut ocazia să-l degustăm și să constatăm că multe soiuri din colecția cramei au fost medaliate cu aur la vestite concursuri de profil. Colecții cu personalitate, albe, roze sau roșii, cu aromă și gust ce reflectă spiritul domeniului, al oamenilor de acolo sau din jur, dar și o simfonie a soiurilor, unică.

colectiaroze colectiaSimfonie colectiaVArdo medalieaur minimaMoralia principesaMargaretaPentru doritorii de vin vrac, s-a amenajat ceva special, original dar și amuzant, de la care vă puteți încărca, după preferințe și putințe, orice butelcuță, cu doar 6,5 lei litrul, alb sau roșu.

pompevin

Noi ne-am delectat papilele gustative cu o tămâioasă albă, un roze și un roșu princiar, iar între degustări ne-am răsfățat cu niște gustări pregătite de organizatorii profesori craioveni. Festin, nu altceva! Mulțumim pentru răsfăț și cu siguranță am făcut poftă tuturor cititorilor, nu-i așa?

gustari gustari2P.S. Vinurile „Domeniul Coroanei” se distribuie în rețeaua HoReCa, magazine specializate, dar și în marile lanțuri retail. Super bun și prețuri variabile în funcție de vechime și soi. Cele mai vechi vinuri din colecție, nu sunt de vânzare, dar o sticlă din 1917 s-a licitat la 15 mii de euro.

 brazipini

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Facebooktwitterlinkedinrssyoutubeinstagramby feather
 

Părerea ta contează pentru mine

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.