Dacă Geografia ar fi eliminată din orarul liceenilor, Simion Mehedinți s-ar răsuci în mormânt

Un zvon care a pus pe jar peste 5000 de profesori din învățământul preuniversitar drept pentru care Societatea Română de Geografie din România a trimis un memoriu la Ministerul Educației Naționale, Parlamentul României, Camera Deputaților, Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport, Parlamentul României, Senat, Comisia pentru cultură şi media, Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei, Centrul Național de Evaluare și Examinare.

Cert este că, încă de la începutul anului școlar, zvonul că Geografia ar urma să fie eliminată total din orarul liceenilor de la Colegiile Tehnice, filiera tehnologică, iar la filiera teoretică, la clasele de real, aceasta ar urma să figureze doar în clasele a IX-a și a X-a, a circulat intens. Potrivit Hotnews, Ministerul Educației ar fi respins categoric informațiile. Secretarul de stat în Ministerul Educației, Ariana Bucur, a declarat ca „nici vorbă de așa ceva, nu s-a discutat despre scoaterea niciunei materii din programă. Într-adevăr, s-au constituit grupurile de lucru, dar nu s-au discutat astfel de aspecte. Nu știu de unde ar fi putut pornit astfel de zvonuri”. Dar ministrul Liviu Pop nu a dat nicio lămurire oficială. Dacă s-ar confirma acest zvon, Simion Mehedinți s-ar răsuci în mormânt, mai ales că în mijlocul zilelor din octombrie, savantul român este omagiat, născut fiind la 16 octombrie 1868, ca fiind și părintele Geografiei, nu doar pedagogul, conferențiarul de excepție și inițiatorul multor proiecte de țară. Zvonul nu putea să nu îngrijoreze peste 5000 de profesori, care a determinat Societatea de Geografie din România să elaboreze un Memoriu pe care să-l trimită la forurile superioare. Mă gândesc cu groază, alături de colegii mei, ce s-ar alege cu elevii de liceu care, din nefericire, sunt conectați la realitatea virtuală, mult mai mult decât la realitatea terestră. Ce s-ar întâmpla cu ei dacă s-ar deconecta de la realitățile care macină planeta noastră și nu ar înțelege niciun fenomen care le afectează propriul viitor?

Cum poate cineva să gândească că ar putea trăi liniștit fără să studieze Geografia?

În niciun caz savantul Simion Mehedinți care, repet, s-ar răsuci în mormânt să știe că a înființat degeaba prima Catedră de Geografie de la Universitatea din București după ce și-a obținut doctoratul la Leipzig și care, cu sprijinul ministrului Spiru Haret, a elaborat primele manuale de geografie după care au studiat elevii din școli. Geografia este o disciplină fundamentală pe care o neglijează mai toți, dovadă fiind și faptul că s-a creat deja discriminarea, cu câțiva ani în urmă, să fie scoasă ca disciplină la alegere, la filiera tehnologică, la examenul de bacalaureat. Despre importanța geografiei și necesitatea acesteia la toate filierele și profilurile nu poate să explice mai bine decât însuși memoriul pe care-l vom reda integral. Reamintim că, prin Înaltul Decret nr. 1120 din 15-27 iunie 1875 a fost înființată, prin îndemnul și aprobarea domnitorului Carol I, entitatea ”Societatea Geografică Română”. La 18 iunie 1875, Regele Carol I transmitea următorul mesaj:  „Salutând Societatea Geografică Română, a cărei înființare îndeplinește una din vechile mele dorințe, bucuria mea este cu atât mai mare cu cât sunt încredințat că lucrările ei vor fi de un folos nemărginit pentru viitorul țării, a cărei dezvoltare economică și politică o urmărește Europa cu un interes crescând. Terenul deschis exploatării dumneavoastră științifice este foarte întins și o muncă de zecimi de ani va fi de trebuință pentru a ajunge la exactitatea cunoștintelor neapărate în asemenea întreprinderi. Însa împărățirea dumneavoastră în secțiuni va pune o regulă în lucrări și le va simplifica. Secțiunea matematică și astronomică este chemată a se pune în legatură cu acea rețea de admirabile cercetări științifice, care au cuprins și au ilustrat întregul nostru glob terestru, și observările dumneavoastră se vor putea executa cu succes îndată ce veți poseda instrumentele trebuincioase lor”. Din anul 2009, Asociația poartă denumirea de ”Societatea de Geografie din România” și s-a constituit pe durată nedeterminată. Scopul acesteia este să contribuie la progresul Geografiei și geografilor români în școală, știință și cultura română și universală. La 4 iulie 2013, la Palatul Elisabeta din București, Casa Regală a României a acordat, pentru prima oară unei organizații profesionale din România, Înaltul Patronaj al Majestății Sale Regele Mihai I al României. Înaltul titlu a fost acordat Societății de Geografie din România.

Memoriul Societății de Geografie din România către forurile superioare

Având ca argument faptul că Geografia, împreună cu Istoria și Limba și Literatura Română, este disciplina fundamentală de studiu, care formează conștiința identitară a elevilor, prin dezvoltarea dragostei pentru pământul pe care s-au născut și își desfășoară activitatea, oferă căile și instrumentele de cunoaștere și de înțelegere a mediului geografic, în interdependență cu celelalte discipline, dezvoltă competențe de abordare integrată și de înțelegere aprofundată a fenomenelor naturale, demografice și economice, furnizează noțiuni utile pentru a reacționa corect și eficient în timpul unor calamități naturale (inundații, cutremure, alunecări de teren, uragane, caniculă, secete, erupții vulcanice etc., SGR propune, în numele a peste 5000 de profesori din învățământul preuniversitar, ”ca bugetul de timp alocat Geografiei în trunchiul comun să fie de: 1 oră pe săptămână la toate filierele, profilurile, specializările/calificările profesionale și 2 ore/săptămână pentru ciclul superior al liceului, clasa aXII-a, la specializările Știinte sociale și Filologie, din cadrul filierelor teoretice, profilul umanist, la specializarea Științe ale naturii, din cadrul filierei teoretice, profilul real, la specializările/calificările profesionale din cadrul filierei tehnologice pentru profilurile Servicii, Resurse naturale și Protecța mediului și la toate profilurile de la filiera vocațională”, pentru care semnează academicianul Dan Bălteanu, președinte al Comitetului Național de Geografie, prof.dr. Steluța Dan, vicepreședinte al Societății de Geografie din România, și dr. Constantin Diaconescu, secretar general al Societății. ”Pe lângă aceste considerente, România are o poziție valoroasă pe plan internațional, prin obținerea a numeroase medalii de aur la Olimpiadele de Geografie din ultimii 17 ani. Această poziție ar putea fi menținută prin includerea Geografiei ca disciplină obligatorie de studiu la nivel liceal, precum și ca probă scrisă, la alegere, la examenul de bacalaureat”, se mai arată în Memoriu. Să sperăm că nu va fi jignit savantul Mehedinți cu nicio măsură care ar leza Geografia!

(Articol publicat în Revista Știință și Tehnica, octombrie 2017)

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssyoutubeinstagramby feather
 

2 comments

Părerea ta contează pentru mine

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.