Centrul Științific Interactiv de la Buzău, un proiect ambițios lansat la Gala Explorer

Când am primit invitația de a participa la Gala Explorer organizată de Clubul Rotary din, în noiembrie 2016, nu am știut exact toate detaliile despre eveniment. Știam că va fi lansată nu doar o nouă idee ce s-ar fi putut transforma în activitate, ci un adevărat proiect, mai amplu decât oricare.

Factorii implicați au ținut în suspans chiar și pe membrii vechi ai clubului, astfel încât proiectul să producă o adevărată surpriză.  Manifestarea a fost deschisă de către președintele în exercițiu, Viorel Scoroșanu, proiectele Interact fiind prezentate publicului, de asemenea, înainte de lansarea propriu zisă a ideii de Centru EXPLORER.

Modelul poate fi extins și în alte județe

Cel mai ambițios proiect din județul Buzău propus de Clubul Rotary, în colaborare cu Rotary International și o rețea instituțională importantă la nivel național, a fost lansat într-un cadru familial, cu invitați speciali deosebiți din lumea academică, a educației și jurnalismului științific, a muzicii clasice, dar și din lumea Rotary International, precum oaspeții din Singapore, de acolo de unde se va transfera conceptul în sine.  Proiectul este complex nu doar ca valoare (peste 200.000 euro buget estimat), ci și ca spațiu (peste 300 mp) și impact, cel puțin la nivel regional în primele etape. ”Este proiectul cel mai complex din existența de 15 ani a Rotary. Nu suntem la marginea lumii. A sosit timpul să demonstrăm cine suntem la noi în oraș”, a precizat Alfred Vasilescu, membru al Clubului Rotary Buzău.

Atracții interactive și exploratorii

Centrul Științific Interactiv EXPLORER propune publicului său atracții din sfera științei, tehnologiei, inginerii și matematicii, printr-o abordare inter și transdisciplinară, unică în România, dar nu și în lume. Rotary crede că ”trebuie să existe mai întâi curajul, trecând peste orgoliile politice”. Vor exista expoziții interactive, programe expoziționale aplicative și se vor organiza evenimente speciale dedicate publicului curios. Viziunea propusă de inițiatori va fi ”transformarea mentalității comunității cu privire la dificultatea de abordare a științelor și implicarea elevilor în astfel de activități”. Construirea Centrului Explorer se va face în jurul unor valori certe, asigură cei implicați, cum ar fi pasiunea, inovarea. Ceea ce se vrea a se oferi copiilor este dorința de a se întoarce acasă, de a nu mai pleca în străinătate să-și construiască un viitor, de a nu se mai distruge familiile, de a păstra armonia acestora. Realizarea acestui centru va conduce pe cei interesați către un act educațional non formal care va aprecia frumusețea și utilitatea științifică într-o manieră aplicată.

Crearea unui LOGO, primul pas deja făcut

Primul pas în proiect s-a făcut înainte de lansarea oficială a proiectului prin lansarea unui concur de creare a logoului și identității vizuale pentru Proiectul EXPLORER – Centru Științific Interactiv. Concursul a avut loc în perioada 20 octombrie – 22 noiembrie 2016 și au fost invitați să participe elevi și profesori de la liceele/colegiile din județul Buzău, individual (doar elevii) sau în echipe de cel mult doi (un elev și un profesor).  ”Logoul va trebui să surprindă cu originalitate, dar cu fidelitate, esența identitară a Centrului EXPLORER, locul unde frumusețea, misterul și fascinația științei vor fi promovate în rândul tinerei generații (preponderent cu vârste între 10-19 ani) într-o manieră educativă, atractivă, prietenoasă, practică și distractivă”, au sugerat organizatorii concursului. Cel mai bun proiect a fost premiat cu suma de 500 de lei. Primii trei clasați au fost, de asemenea, premiați și li s-a oferit posibilitatea de a fi parte în proiectele Rotary Interact.

Invitații speciali au salutat ideea

Toți cei implicați au povestit celor prezenți, cu mult entuziasm, detaliile și implicațiile individuale în proiect. Spre exemplu, Virginia Tănăsescu, profesor de fizică și membru în proiect a menționat faptul că ”este foarte important ca toată lumea să-și asume riscul, nu doar cei din board, ci și tinerii care trebuie să conștietizeze în mod cert că acest proiect merită să fie realizat la Buzău”. În cadrul evenimentului a fost invitat să ia cuvântul Domnia Sa Academician Mihai Bălănescu care, la venerabila vârstă de 94 de ani, și-a expus într-o sinteză remarcabilă principalele activități și participări la cele mai complexe proiecte științifice, cum ar fi, spre exemplu, ”Laserul de la Măgurele”. Academicianul a contribuit, totodată, și cu o donație demonstrând că sprijină enorm aceste tipuri de proiecte. Entuziasmat de proiect a fost și profesorul Alexandru Mironov, de asemenea invitat special, care a arătat că orice rețea care să unească institutele între ele, de la centrele universitare până la centrele de inventică înseamnă ”să-i pui pe deștepți la lucru”, ceea ce ar avea efecte extraordinare.

Publicul țintă va fi compus din elevi de gimnaziu, liceu, cadre didactice, dar și din rândul adulților și vizitatorilor obișnuiți. Inițiatorii proiectului au estimat că acest centru va avea în jur de 30.000 vizitatori pe an din județul Buzău și alte județe limitrofe. Succes celor din Buzău în implementarea proiectului și așteptăm cu nerăbdare inaugurarea preconizată cel mai târziu în iunie 2018.

 

Părerea ta contează pentru mine

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.