Caravana rurală de teatru – de la spectatori la actori în pregătirea pentru dezastre

În mod repetat, oamenii din România sunt afectaţi de înzăpeziri sau inundaţii grave, care provoacă pierderi de vieţi, pagube importante şi afectează comunităţile pe termen lung. Proiectul „Piesa de rezistenţă: de la spectator la actor”, derulat în perioada noiembrie 2014 – iulie 2015, este implementat de Pro Vobis – Centrul Naţional de Resurse pentru Voluntariat în parteneriat cu Habitat pentru Umanitate România şi Asociaţia A.R.T. Fusion.

Proiectul beneficiază de un buget de 65,000 RON şi este realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program finanţat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, sponsorizat de Raiffeisen Bank, administrat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.

teatrucomunitar

Anul acesta, trei asociaţii duc teatrul în comunităţi rurale din Bacău, Buzău, Galaţi şi Vrancea pentru a schimba mentalităţi privind pregătirea pentru dezastre naturale: Pro Vobis – Centrul Naţional de Resurse pentru Voluntariat, Asociaţia A.R.T. Fusion şi Habitat pentru Umanitate

România îşi propune să transforme oamenii din comunităţile afectate de dezastre naturale în actori în propria lor piesă de rezistenţă la dezastre. O echipă de voluntari bucureşteni va vizita, în cursul lunii mai 2015, localităţile din Agaş (Bacău), Berca (Buzău), Matca (Galaţi) şi Vintileasca (Vrancea), pentru a invita oamenii la o seară de teatru în care pot experimenta pe scenă şi dezbate cum să devină mai puternici în faţa dezastrelor.
„Într-o ţară în care populaţia rurală se bazează doar pe intervenţia autorităţilor, credem că primul pas pentru trecerea de la neajutorare la comunităţi puternice în faţa dezastrelor este o schimbare de atitudine, atât la nivel individual, cât şi la nivel colectiv.”
Îmbătrânirea populaţiei şi migrarea tinerilor la oraş sau în străinatate, degradarea mediului, neasigurarea locuinţelor, dezvoltarea haotică, lipsa de planificare cresc vulnerabilitatea societăţii româneşti şi, în mod special, a zonelor rurale faţă de dezastre. Măsurile pe care oamenii le pot lua prin pregătirea gospodăriei, dezvoltarea unor comportamente de răspuns şi întrajutorare sunt foarte importante. Aceste comportamente salvează vieţi, bunuri şi dezvoltă comunităţi unite, gata să facă faţă la orice încercări.
„De data aceasta avem un parteneriat inedit: teatru şi voluntariat pentru prevenirea dezastrelor naturale. De ce? Pentru că în general acest domeniu este arid, cu informaţii prezentate sec, care sunt destul de greu de interiorizat de către oamenii în pericol şi credem că formula propusă de noi alături de partenerii din proiect este mai uşor de acceptat, chiar distractivă, şi poate ajuta ca fenomenul despre care vorbim să nu ne mai sperie, ci să creeze premisele unei pregătiri într-un spaţiu mai informal.” (Gabi Pascal, Manager Program de Raspuns la Dezastre, Habitat pentru Umanitate Romania)
Proiectul „Piesa de rezistenţă: de la spectator la actor”, derulat în perioada noiembrie 2014 – iulie 2015, îşi propune să crească gradul de conştientizare şi responsabilitate privind dezastrele naturale în comunităţi vulnerabile din judeţele Bacău, Vrancea, Galaţi şi Buzău, prin metode inovative. Caravana de teatru comunitar-participativ şi campania online de promovare a culturii riscului la dezastre sunt doar câteva din punctele de reper ale acestui proiect, care va beneficia de-a lungul implementării şi de sprijinul autorităţilor locale.
Pentru mai multe  detalii contactaţi Carmen Marcu, manager proiect, Pro Vobis – Centrul Naţional de Resurse pentru
Voluntariat, la carmen@provobis.ro, tel. 0755-045 102, www.provobis.ro.
(Sursa: Comunicat de presă Pro Vobis)
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Facebooktwitterlinkedinrssyoutubeinstagramby feather
 

Părerea ta contează pentru mine

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.