Bachus, țambalul și pianul

O opinie personală publicată în vrancea24.ro

cu privire la modul cum sunt gestionați banii prin targul și județul nostru și modul defectuos prin care se acordă atenție culturii. Cultura, de fapt, este un cuvânt care nu prea are o definiție clar conturată în mintea celor care decid un sau alta.

……………………………………

”Se poate întâmpla ca uneori, noi, ca cetățeni, să trebuiască să demonstrăm prin fapte și prezență ce anume ne dorim. Se poate întâmpla, deseori, ca autoritățile locale și județene să ofere, în dar, fapte și paranghelii pe măsura dorințelor, ori, dimpotrivă, să surâdă ironic la eforturile instituțiilor de cultură de a repara tendința de manelizare și ”paranghelizare” (!) a comunității.

După fiecare ședință de Consiliu Local, îndeosebi, nu există dată în care să nu te întrebi ”cât de ignoranți” ori ”cât de aroganți” pot fi unii membri atunci când votează repartiția unor fonduri de la buget. Opoziția aproape că nu există, iar propunerile care încurajează proiectele de cultură, ori cele de ”bun simț” aproape că sunt luate în derâdere, iar consilierii propunători sunt veșnic ironizați.

Așa s-a întâmplat și la sfârșitul lunii ianuarie 2014 când, în ședința Consiliului Local Focșani, s-a propus achiziționarea unui pian pentru Ateneul Popular, instrument foarte necesar și care lipsește cu desăvârșire. Paradoxal, propunerea a fost respinsă iar motivația primarului a fost foarte bizară: ”un țambal vă trebuie? Nu avem bani pentru pian, ne trebuie bani pentru semnalul de intrare în oraș”!

Și semnal se făcu!

Nici semnal nu e, nici pian, dar banii au zburat pe manifestări de tot genul ori pe acțiuni de care nu avem cunoștință.

Vreo 60000 de euro, înainte de ședința cu pricina, pentru manifestările dedicate Unirii Mici și mulți alții la paragheliile ce au urmat, ori către bisericile nevoiașe. Eh! Nevoi între nevoi!

Absența unui pian la cele două instituții de cultură, Teatru sau Ateneu, împiedică desfășurarea multor concerte profesioniste și concursuri de interpretare, mai ales că avem atâția copii talentați în oraș.

Și uite așa, fiecare propunere ce amintea de pian în vreo ședință a Consiliului Local agita spiritele. Păi cât să mai suporți? Pe asta să se bazeze și ei? Bună strategie!

Prima inițiativă de concert caritabil a luat-o Club Rotary Varana în vara trecută, organizând un concert de Jazz care a avut un real succes, iar începând cu 12 octombrie 2015, va începe stagiunea 2015-2016 la Ateneul Popular, cu primul concert al Orchestrei de Cameră Unirea în campania ”Dați un leu pentru pian la Ateneu”.

Probabil că le zâmbește colțul gurii celor care s-au opus alocării unor fonduri din bugetul local și vor urmări cu interes această campanie.

”V-am dat teatru, unde-i lumea de la teatru”?

Amintindu-mi încă o dată ce mi-a spus primarul în urmă cu câteva luni: ”v-am dat Teatru, unde-i lumea de la teatru”?, ori regretul unui publicist că într-o joi, cu ocazia unui concert la Ateneu, sala era aproape goală, înclin să cred că aceștia îți prioritizează foarte bine fondurile bazându-se pe ce vrea publicul. Sunteți de acord? Dacă nu, umpleți sălile, nu piețele!

Dovada acestui fapt este că s-a alocat, pentru anul acesta, bugetul record pentru Festivalul ”Bachus” unde, în Focșani, în perioada 8-11 octombrie, se vor cheltui pe paranghelie nu mai puțin de 900.000 de lei. Adică 700.000 mii alocați de C.J. anterior și încă 200.000 alocați recent, după cum semnalează cei din presă. Deci? Vă place, nu?

Vreți sau nu vreți, banii se duc, dar aveți ocazia să demonstrați că nu vă doriți manelizarea orașului și nici nu vreți risipa în fum, ci doriți să umpleți sala de concerte a Ateneului pe 12 octombrie la ora 19, când va avea loc primul Concert al Orchestrei de Cameră Unirea în campania ”Dați un leu pentru un pian la Ateneu” ori toată luna noiembrie, la Teatrul Municipal, unde veți putea urmări o mulțime de spectacole interesante care să vă mai scoată din starea provincială vrânceană, atât de sumbră la multe capitole.

Tot timpul nostru pentru cultură, nu pe băutură, nici pe incultură! Ce ziceți?”

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssyoutubeinstagramby feather
 

Părerea ta contează pentru mine