Atractivitate şi eleganţă imperială în spaţiul japonez. Pescuitul cu cormorani

Am avut plăcuta fericire şi imensul noroc să vizitez la sfârşitul VERII 2013, Japonia. A fost un vis, dar încă era departe atunci când Dumnezeu a venit la mine cu o invitaţie oficială din partea unor oameni de ştiinţă japonezi, fără de care nu m-aş fi putut descurca prin această ţară minunată, astfel încât să văd atât de multe, timp de două săptămâni. O experienţă unică pe care o recomand tuturor. Fiecare ţară are frumuseţile ei, dar pentru mine, Japonia va rămâne unică prin perfecţiunea cu care mi s-a arătat.

JAPONIA, perfecţiune şi eleganţă imperială

Perfecta sincronizare dintre diversele mijloace de transport mi-a permis să mă deplasez rapid prin toată partea centrală a insulei Honshu, cuprinzând arealul dintre Tokyo-Nagoya-Gifu-Kyoto-Osaka. Un spaţiu intens urbanizat, dar armonios îmbinat cu natura, în care elementele naturale sunt respectate şi frumos integrate.

Când te gândeşti la Japonia, ţara de la marginea estică a continentului asiatic, poate că prima dată îţi vine in minte „o mare aglomeraţie într-un arhipelag destul de mic”, dar nu e chiar aşa. Se întinde pe o suprafaţă de 377.944 kmp şi are o populaţie de aproximativ 130 milioane locuitori, însă am descoperit cu proprii ochi, o ţară în care sincronizarea despre care v-am amintit nu permite formarea de aglomerări de oameni, nu permite aşteptarea sau întâlnirea vreunui obstacol şi oricât ai căuta, nu găseşti niciun gunoi, arhicunoscut prin România. Chiar şi evenimentele naturale de tip „hazard” sunt atent gestionate şi rapid reparate.

Este o ţară cu o veche cultură şi civilizaţie (de peste 2500 de ani) şi tradiţional păstrată, frumos integrată în modernism, educaţia şi bunul simţ observându-se la orice pas.

Să pot detalia într-o singură sinteză tot ce m-a impresionat în această ţară, mi-ar fi greu doar pentru că mi s-ar părea nedrept să nu acord suficiente cuvinte fiecărui loc, bazate pe cantitatea de emoţie trăită la faţa locului.

Dacă despre oraşele mari din Japonia aţi mai citit sau auzit, m-am gândit să mă opresc cu descrierea la spaţiul din jurul oraşului Gifu, situat în partea centrală a Japoniei, în prefectura cu acelaşi nume, oraş mai puţin descris în literatura geografică.

GIFU, oraşul din inima Japoniei

Oraşul Gifu este capitală prefecturală situată în centrul Japoniei, într-o câmpie aluvială (Câmpia Nobi), pe râul Nagara şi înconjurat din trei părţi de lanţul muntos cutat din şisturi pacifice, Hida, cel mai aproape fiind muntele Kinka sau Kinkazan (329 m), simbolul major al oraşului.

cropped-P1040190.jpg

Oraşul a jucat un rol important în istoria ţării datorită poziţiei geografice, fiind un important punct de vamă în perioada dinastiei Sengoku. Unul din primii lorzi ai oraşului a fost Saito Dosan, un vasal al clanului Toki, care a locuit în castelul de pe muntele Kinka (Gifu Castle), astăzi transformat în muzeu şi care oferă o frumoasă ocazie de a privi oraşul de sus, din toate punctele cardinale. Urcarea pe munte o puteţi face pe jos sau cu telefericul (Kinkazen Ropeway).

P1040132

La baza muntelui Kinka este şi o frumoasă rezervaţie forestieră (Gifu Park) cu numeroase poduri, cascade, specii de arbori şi cireşi, viţă de vie ş.a. în interiorul căruia sunt amenajate două importante muzee: Muzeul de Istorie cu expoziţie permanentă ce exprimă trecutul oraşului, dar şi un interesant muzeu al insectelor din toată lumea, Muzeul Nawa fondat în 1919, de către biologul Yasushi Nawa.

P1040134 P1040163P1040198

În prezent, populaţia oraşului este cu puţin peste 400.000 locuitori, din care doar 9000 de rezidenţi străini, conform datelor estimate în 2012. Centrul oraşului serveşte ca satelit al oraşului Nagoya aici fiind localizate birouri ale celor mai importante companii internaţionale, inclusiv Toyota.

P1040261

Industria locală s-a bazat multă vreme pe cea textilă, dar în timp s-au dezvoltat şi cele adiacente. Importantă este industria manufacturieră, în special confecţionarea lanternelor şi a umbrelelor.

Pe lângă peisajele naturale şi muzeele specifice, atracţii turistice importante reprezintă festivalurile şi spectacolele incluse în patrimoniul cultural, care au loc în special în timpul verii. Dintre ele, cele mai importante sunt: Dosan Festival, organizat în memoria lui Saito Dosan şi Gifu festival, cu caracter shintoist, ambele incluzând parade stradale, dar şi în lungul râului cu bărci specifice, expoziţii de steaguri, focuri de artificii etc.

P1040230

UKAI: Pescuitul cu cormorani

Pescuitul cu cormorani este de departe una din cele mai mari atracţii turistice ale oraşului. Denumit Ukai în limba japoneză, pescuitul cu cormorani este o metodă tradiţională de pescuit noaptea, dintre un „Usho” (maestru pescar ) şi un „U” (pasăre, cormoran). Acest tip de pescuit se poate urmări în 13 oraşe japoneze, dar cel mai faimos este cel din oraşul Gifu, pe râul Nagara, pentru că are o tradiţie neîntreruptă de 1300 de ani. Pescarii din Gifu şi Sekai sunt singurii pescari angajaţi ai împăratului şi sunt denumiţi „maeştri pescari imperiali”. Pescarii, în timpul pescuitului se folosesc de torţe numite „Kagari-bi” a căror lumină se reflectă în oglinda apei râului Nagara.

cormorani So-garami

Spectacolul minunat se poate observa în fiecare seară, exceptând serile cu lună plină, începând cu data de 11 mai până pe 15 octombrie. Deschiderea sezonului pescuitului cu cormorani, la data de 11 mai este marcat de un spectacol de articifii în sunetul unor sunete de tobe.

Titlul de maestru Usho se moşteneşte în cadrul familiei, din tată în fiu. Toată viaţa, aceştia şi-o dedică pescuitului cu cormorani.

ushu

În lungul râului Nagara există 6 bărci, conduse de 6 maeştri pescari, fiecare barcă având 6 cormorani, iar componentele pentru pescuit fac parte din patrimoniul activ tangibil naţional.

Turiştii pot viziona spectacolul pescuitului cu cormorani în fiecare seară, mai puţin atunci când luna plină determină creşterea nivelului râului, prin intermediul bărcilor speciale, tradiţionale care aşteaptă aliniate la marginea cheiului din apropierea muntelui Kinka şi Parcului Gifu. Îmbarcarea în bărcile de croazieră, începe la ora 5.30 p.m până la 7.30 p.m. timp în care turiştii pot servi cina, pot admira peisajele, pescarii, costumele tradiţionale, dansuri încântătoare şi tot ce ţine de ritualul pregătirii pentru plecarea în largul râului. La bord se dau informaţii despre această tradiţie, iar bărcile se aliniază în largul râului pentru a urmări spectacolul UKAI dat de cele 6 bărci cu cormorani (ubune) conduse de maeştrii pescari.

Începutul Ukai are loc de obicei la ora 7.45 p.m (după ce se lasă întunericul) printr-un semnal de foc de artificii. Prin faţa bărcilor cu turişti vor trece rând pe rând bărcile de pescuit cu cormorani (ubune) având fiecare torţele aprinse. Trecerea se face astfel încât toată lumea să poată vedea spectacolul şi cormoranii negri şi jucăuşi care se afundă în apa râului după peşte.

La final, bărcile de pescuit se aşează în formaţie completă de şase (So-Garami), iar spectacolul devine complet şi atât de frumos, încât îţi doreşti să revii ori de câte ori vei avea ocazia.

De obicei spectacolul şi coborârea de pe barcă se face în jurul orei 8.30 p.m. şi întotdeauana turiştii urcă şi coboară pe un covor roşu şi sunt salutaţi foarte călduros.

IMG_6751 IMG_6753 IMG_6759 IMG_6767

Ca şi concluzie, Japonia în esenţa ei reprezintă o experienţă unică, originală, plină de emoţie care trebuie trăită măcar o dată!

Notă: Articolul este publicat în revista Milcovia, seria III, anul IX, nr.17, iulie-decembrie 2013, pag. 138, Editura Terra,  ISSN 1841-7272

Un pic din spectacol în format Video:

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssyoutubeinstagramby feather
 

Părerea ta contează pentru mine

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.