Atelierele magice de vacanță

La fiecare sfârșit de an școlar, unii elevi și/sau studenți sunt nerăbdători să înceapă vacanța. Unii pentru a se odihni, alții pentru a-și continua anumite proiecte întrerupte și, nu în ultimul rând, pentru a-și desfășura acele activități care au depins, musai, de vacanță, ori strict de sezonul estival.

Trecând peste indignirea pe care o simt atunci când aud pe unii că vacanțele elevilor ar fi prea lungi, mai ales vacanța de vară, și că foarte mulți din afara sistemului formal de educație încă mai consideră că sunt 12 săptămâni de vacanță, în loc să constate că acest număr de zile este diferit în funcție de nivelul de studii, nu pot să nu observ și să nu aprob rolul benefic pe care îl poate avea o vacanță de vară. Rol benefic nu numai în petrecerea alternativă a timpului liber, ci și constructivă, prin descoperirea atitudinilor și aptitudinilor, ieșind din limitele formale, clasice, cu ajutorul unor instrumente ingenioase, în cadrul unor ateliere magice de vacanță numite tabere, școli de vară sau chiar universități de vară. Toate aceste adunări, în cadru organizat, țin mereu aprins ritmul școlarului sau al tânărului, astfel încât el să nu se plictisească ori să cadă pradă rutinei de vacanță. Oferta este generoasă, numeroase Asociații Științifice și Organizații Non-Profit sunt angrenate, în spirit concurențial, în elaborarea programelor tematice diverse și cu adresabilitate tuturor categoriilor de vârstă. Fie că vorbim despre tabere de aventură și sport, de limbă engleză, de științe aplicate și tehnologii, informatică, astronomie și altele, toate reprezintă alternative moderne de încântare sufletească, atât pentru tineri, cât și pentru formatori. Vă vom prezenta doar câteva exemple, fără să considerăm că celelalte manifestări și acțiuni ar avea mai mică importanță

Școala de vară ”Metamorfoze”

Școala de vară Metamorfoze este organizată de Societatea Științifică Cygnus și Centrul pentru Studii Complexe București, în colaborare cu Direcția Județeană pentru Tineret și Sport Suceava și Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, sub egida Comisiei Naționale a României pentru UNESCO. Aceiași organizatori care susțin proiectele extraordinare ”Școala pe roți”, ”Rosef”, Inventica, tabere naționale de astronomie și astrofizică, Olimpiade, Cluburi de Inițiativă sau alte proiecte concurs sau științifice ce depășesc granițele naționale.

Anul acesta, ”Metamorfoze” a ajuns la ediția a X-a, reprezentând de fapt etapa finală a proiectului ”Școala pe Roți 2015”, despre care am scris în numărul din aprilie, și care încearcă să aducă tinerii din mediul rural mai aproape de domeniile științei și tehnologiei. Coordonatorul echipei de organizare a fost Prof. Victor Sutac, președintele Societății Științifice Cygnus – centru UNESCO.

Peste 50 de tineri din județul Suceava s-au reunit la Voroneț, în perioada 13-17 iulie 2015 și au participat cu mult entuziasm la atelierele nonformale din ”școala fără ziduri”: Știința Complexității cu aplicații în societatea bazată pe cunoaștere, Științe de frontieră, Inovare, inventică și design, Dezvoltare interpersonală, Tehnici și tehnologii în arta plastică contemporană, Bio-ecologie, Radioamatorism, Astronomie. Atelierele au fost susținute de lectori renumiți în aceste domenii de specialitate, cercetători, membri în Asociații ale Oamenilor de Știință, prezentări ce au generat dezbateri cu privire la noi domenii de interes pentru tinerii participanți.

Academia de vară Atlantykron

Atlantykron este o ”academie” de vară unică în lume, cu tradiție neîntreruptă de 26 de ani. Manifestările pline de înțelepciune și magie se desfășoară pe insula Capidava, nu departe de ruinele cu același nume din județul Constanța. Un ostrov în mijlocul Dunării, cu un mediu aproape sălbatic în care se reunesc tinerii pasionați de știință, tehnologie, futurologie, astronomie, medicină, artă, cultură, dezvoltare personală și altele. Activitățile interesante care se desfășoară aproape non stop sunt grupate pe patru secțiuni: Știință, Cultură, Artă și Sport.

Academia reunește tineri cu vârste cuprinse între 12-29 ani, dar și lectori și invitați de onoare din întreaga lume timp de 10 zile pe an.

Unicitatea acestei academii nu o reprezintă doar locul de desfășurare, pe un ostrov dunărean, ci mai ales faptul că peste 500 de tineri au întâlniri de grad 0 și 1 cu personalități care au scris și scriu istorie în știință, cutură și artă, nume consacrate la nivel internațional, grație echipei de organizatori, la fel de prestigioși ca și invitații.

Academia de Vară pentru Tineret, Ştiinţă, Viitorologie şi Science Fiction ATLANTYKRON – ediţia aniversară 26, purtând genericul ”Dincolo de frontiere”, s-a desfășurat anul acesta în perioada 31 iulie – 9 august 2015. Organizatorii ediţiei au fost: Centrul Pentru Studii Complexe, Fundaţia World Genesis din SUA în colaborare cu Societatea CYGNUS din Suceava, Asociaţia pentru INOVAŢIE Bucuresti, în parteneriat cu Institutul de Științe Spatiale și Centrul pentru Dezvoltarea Performanței Umane.

Anul acesta, printre invitații de marcă s-au aflat: astronautul Dumitru Prunariu; Roberto Quaglia, scriitor, vicepreşedinte al Societății Europene de Science Fiction; Alexandru Mironov, scriitor, jurnalist de ştiință, fondator al Programului Atlantykron, Prof. Dr. Leon Zăgrean, şeful Catedrei de Fiziologie a Universităţii de Medicină şi Farmacie « Carol Davila » din Bucureşti și alții, iar ca invitaţi virtuali, care au susținut teleconferinţe, cercetătoarea americană Erisa K Hines (Jet Propulsion Laboratory) şi PhD. David Anderson, fondator al Fundaţiei World Genesis, cercetător pasionat de experimentele în spațiu-timp, fondator al unui laborator american de cercetare a călătoriei în timp.

Sorin Repanovici, coordonatorul general al Academiei Atlantykron, spune cu mândrie că ”de-a lungul timpului, pe această insulă au trecut mii şi mii de tineri şi invitaţi, care au învăţat reciproc, unii de la alţii. Acest fenomen a influenţat vieţile multor oameni”. Cu siguranță distincțiile și nominalizările obținute până acum confirmă acest lucru. Mai multe detalii despre Atlantykron puteți citi accesând www.atlantykron.org.

Articol publicat în revista Știință&Tehnică, octombrie 2015

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssyoutubeinstagramby feather
 

Părerea ta contează pentru mine

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.