Alexandru Mironov a cucerit publicul din Sfântul Gheorghe la prima ediție APChat

Iată că și la Sf.Gheorghe, Covasna, se întâmplă manifestări minunate, inițiate de oameni minunați pentru care un eveniment, care să faciliteze tinerilor întâlniri cu oameni importanți, a devenit o necesitate pe agenda de lucru, așa cum planifică și Asociația pentru Comunitate din acest oraș.

[Notă: Articolul a fost publicat și în revista Știința și Tehnică, martie 2016]

APChat reprezintă prima ediție din seria evenimentelor care vor urma și care presupune o întâlnire a publicului covăsnean cu o personalitate din lumea culturală, artistică sau științifică într-un cadru intim și o atmosferă caldă și prietenoasă, bazată pe discuții libere și constructive. APChat reprezintă de fapt asocierea dintre abrevierea numelui asociației și cuvântul englezesc chat, pentru că orice manifestare trebuie să aibă un nume și pentru că ea trebuie să devină tradiție.

Publicul tânăr față în față cu somitățile

Ceea ce a urmărit Asociația pentru Comunitate din Sf. Gheorghe a fost, în primul rând, să așeze publicul tânăr față în față cu somități din domeniul cultural și domeniile conexe, astfel încât să poată afla lucruri noi, dar și să aibă șansa unor întâlniri speciale, care nu le sunt la îndemână în viața de zi cu zi. Deși, ”între Sf. Gheorghe și București nu este o distanță atât de mare, oamenii ajung destul de rar la evenimentele culturale care se desfășoară acolo”, acesta fiind motivul inițierii proiectului APChat, după cum declară Daniel Șanta, președintele APC.

Prima ediție APChat l-a avut ca invitat pe celebrul jurnalist de știință Alexandru Mironov, care a cucerit rapid publicul format deopotrivă din tineri studenți și de liceu, dar și din adulți pasionați de știință și SF.

În fața a peste 100 de persoane adunate în Amfiteatrul Extensiei Sfântu Gheorghe a Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, între care și 15 elevi veniți în mod expres la eveniment din Întorsura Buzăului, Alexandru Mironov a făcut câteva incursiuni în viitor, vorbind despre evoluția omului până în anul 2035 și chiar mai departe. Astfel, auditoriul a aflat cu surprindere că oamenii viitorului vor avea implantate microcipuri care le vor amplifica inteligența și vor ajunge să populeze Luna și planeta Marte.

Cei prezenți la eveniment au aflat, de asemenea, că în viitor sărăcia are șanse reale să fie eradicată și că societățile umane ar putea deveni matriarhale. Pe lângă proiecții ale unei lumi viitoare care nu pare să mai păstreze nimic din felul în care omenirea cunoașe existența astăzi, Alexandru Mironov a scos la iveală câteva site-uri care i-au uimit pe toți cei prezenți. Unul dintre acestea este www.worldometers.info, care oferă informații în timp real despre toți indicatorii societății contemporane, dar și alte două site-uri la fel de interesante, pe care jurnalistul de știință le-a adus în atenția publicului: www.gapminder.org și www.worldmapper.org.

Informațiile transmise de Alexandru Mironov au fost nu doar interesante, ci și pline de elemente de noutate capabile să suscite interesul oricui, nu doar pe cel al persoanelor interesate de știință și tehnică. Afirmația se confirmă prin faptul că, la sfârșitul expunerii jurnalistului, oamenii au pus întrebări, au cumpărat toate cărțile disponibile la fața locului, scrise de Alexandru Mironov, au cerut autografe și au stat la coadă răbdători să își facă fotografii cu invitatul. „Lumea după Google“, „În direct cu NASA“ și „Enigmatic Pământul“ au fost cele mai solicitate titluri, pe lângă revista Știință și Tehnică.

Câteva impresii de la eveniment

Tuturor participanților inițiativa APC li s-a părut lăudabilă și toți au plecat acasă cu zâmbetul pe buze și mintea plină de lumi noi pe care au încercat să și le imagineze.

„Partea de știință e puțin lăsată la o parte la ora asta și poate nu ar fi rău ca astfel de evenimente să aibă loc mai des. În orice caz, rar mi se întâmplă să particip la așa ceva, mai ales la noi, și sincer mă bucur că am avut ocazia acum“, a spus prof. Luminița Costea, directoare a Colegiului Național „Mihai Viteazul“ din Sfântu Gheorghe.

„A fost o plăcere să stau în același perimetru cu unul dintre pionierii SF-ului din România, dl. Alexandru Mironov. Prezentarea dumnealui despre viitorul apropiat a fost bine pregătită, cu multe argumente și cu explicații pe înțelesul tuturor. A fost o seară plină de informații interesante și bine analizate”, a declarat Filip-Teodor Budan, elev al CNMV.

„Eu nu m-aș fi gândit niciodată la lumea viitorului în felul acesta. Mi se pare foarte interesant că oamenii vor avea implantată în creier inteligența artificială. Domnul Mironov a spus că este posibil să apucăm să trăim chiar și noi într-o astfel de lume. Aș fi foarte curios cum e să ajungi pe Lună“, a mai spus fascinat un alt elev.

„Întâlnirea a fost una reușită, mai ales că a reunit elevi și studenți laolaltă, dar și pentru că au fost prezenți dascăli locali, ceea ce, din punctul meu de vedere este maximum de eficiență pentru știință și imaginație. În toate orașele în care merg, încerc să las în urmă un club al științei, pe care să îl frecventeze viitoarele elite, și asta intenționez să fac și aici. La Sfântu Gheorghe am întâlnit lume drăguță – pe unii îi știam, pe alții i-am cunoscut acum“, a declarat Alexandru Mironov la sfârșitul întâlnirii cu publicul covăsnean.

Notă: text prelucrat după relatările de la fața locului ale Mirelei CARA, redactor la „Observatorul de Covasna“

[Notă: Articolul a fost publicat și în revista Știința și Tehnică, martie 2016]

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssyoutubeinstagramby feather
 

Părerea ta contează pentru mine