Adrian Toni Neacşu: „Convinge judecătorul”

„Onorată instanţă, domnule preşedinte, stimat auditoriu”,

Nu ne aflăm în sala de judecată, dar dumneavoastră, cititorii, veţi fi un fel de auditoriu, prin care vă veţi face o primă impresie asupra cărţii scrisă de un fost preşedinte de Tribunal şi fost judecător, mulţi ani fiind parte din complete de judecată, ce a adunat din experienţă multe fapte şi a scris în ea multe sfaturi şi învăţături, atât pentru cei care lucrează în domeniu, respectiv jurişti, avocaţi, dar utile şi pentru oamenii de rând, de altă formaţie profesională, care se pot lămuri asupra atmosferei de instanţă.

ADrianToniNeacsu„Convinge judecătorul” nu este un compendiu, este o carte scrisă cu suflet şi pentru oameni, cu umor subtil, cu o Anexa 1 foarte amuzantă şi cu o notă bibliografică într-un stil inedit.

Adrian Toni Neacşu este la „a doua abatere” ca autor de carte şi toţi cei care-l apreciază speră să „comită cât mai multe infracţiuni” de acest gen.

Am avut onoarea să primesc această carte de la autor, să particip la lansarea cărţii din data de 15 iunie 2014, la Focşani, unde am fost din nou onorată să stau la aceeaşi masă cu invitaţii speciali ce şi-au spus impresiile despre carte: Horaţius Dumbravă, membru în Consiliul Superior al Magistraturii şi Dan Stoica, manager general al Wolters Kluwer România, autorul şi colegii mei din “completul de judecată – BLGSFR_VN”, în traducere Blogosfera Vrancea: Vali Crintea şi Tudorel Bezea. S-au mai alăturat la o discuţie de fond şi cei din echipa Vrancea Media.  A fost o plăcere să discutăm, cu o sumedenie de bunătăţi în faţă, despre cum ar putea fi convins judecătorul despre un caz, care în mod subiectiv ar avea câştig de cauză, atât în mintea reclamantului, cât mai ales în mintea avocatului.

Toată lumea prezentă la lansare a fost de părere că această carte se citeşte foarte uşor. Managerul editurii a spus că a citit-o pe nerăsuflate în trei ore. Aşa este. Este o carte uşor de citit şi pe înţelesul tuturor. Ritmul însă, şi-l alege fiecare. Eu mi-am ales unul lent. Nu m-am grăbit. Am vrut să reţin aceste învăţături, să cunosc judecătorul, să aflu cum trebuie să se prezinte avocatul, chiar dacă nu vreau să am niciodată de a face cu ei, exceptând doar calitatea lor de oameni simpli şi prieteni, în afara Tribunalului. Mi-am ales un ritm lent pentru că l-am preluat ca pe un Studiu de caz. Un caz pe care l-ar studia un avocat, să pot ataşa suficiente argumente prin care, nu să conving judecătorul, ci pentru a nu-l dezamăgi.

P1070967 P1070968 P1070974 P1070973

Parcurgând cele 287 de pagini, structurate pe trei părţi importante, exceptând introducerea, cuprinsul, nota bibliografică, anexele şi scurta prezentare despre autor, am aflat multe informaţii “Despre judecător ca prieten” ( despre personalitatea lui, cum ţi-l poţi apropia, ce vrea, ce nu-i place), dar interesante mi s-au părut şi celelalte două părţi: “Scrie ca să convingi judecătorul” şi “Vorbeşte ca să convingi judecătorul”, pentru că nu-I aşa? Degeaba vorbeşti mult, dacă nu scrii ceea ce spui, pentru că judecătorul s-ar putea să uite ce ai spus tu cu patos să-ţi aperi cazul, iar dacă ai mai vorbit şi mult, s-ar putea să pierzi atenţia acestuia, introducând tot felul de floricele în prelegerea ta, pentru că nu uita!!!!! “judecătorul este cel care decide, dar trebuie să ştii să-I captezi atenţia cu o sinteză concisă şi lămuritoare, astfel ca el să te creadă profesionist şi convingător”, pentru că judecătorul are mii de alte dosare în afară de al tău!

Judecător ideal nu există, şi nu vorbim acum de cei corupţi, judecătorii însă sunt cei care decid, nu au voie să aibă sentimente părtinitoare şi tot ce trebuie să faci, în calitate de pledant, este să-l convingi, pentru ca ei, judecătorii, fiindcă aşa e constituţional,  AU ULTIMUL CUVÂNT!

În concluzie, “domnule preşedinte”, nu am dreptul să port robă pentru că nu sunt avocat sau jurist, dar m-am îmbrăcat frumos, m-am aşezat la masa de scris, am aliniat paragrafele, vă mulţumesc că mi-aţi oferit cartea spre citire, mi-a plăcut foarte mult şi recomand tuturor, pentru că este scrisă frumos, pentru că este pentru toată lumea şi se poate achiziţiona doar online, de pe site-ul editurii Wolters Kluwer. „Aştept pronunţarea”!

 Vă mulţumesc pentru atenţie şi lectură plăcută!

http://youtu.be/PDGp-yAUTok

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssyoutubeinstagramby feather

 

3 comments

Părerea ta contează pentru mine