Elevii chiulangii prinși în baruri

Nici nu poate fi altfel! Oricât de multă disciplină va fi în școli, întotdeauna se va găsi un grup de prieteni, chiar minim posibil care să chiulească de la ora care nu le e pe plac, ori îi plictisește!

Vina nu e în totalitate a lor! Sunt diverse situații prin care ei sunt tentați să petreacă mai mult timp în acele locații și nu în școală.

În primul rând, ideea de a chiuli este la unii  destul de provocatoare. Unii dintre elevi provoacă timpul, regulamentul școlar, legile,  teribilismul de moment părându-li-se ”cool”! ”până unde este limita enervării?”, ”până aici, ori până acolo”! Riscul, pentru ei, este o chestiune în agenda zilei!

În al doilea rând, este tentația barului, sau a barurilor și fast foodurile, chipurile amplasate la minim 50 de metri de incinta școlii, dar care nu constituie un impediment pentru nimeni să treacă strada, iar 50 de metri e prea puțin pentru nevoia lor de a încălca o regula și a asimila o stare de bine.

Vinovați de asta nu sunt ei, ci cei care acordă autorizațiile pentru funcționarea acestor unități, care comercializează și altceva decât sandwichuri, ci și băuturi alcoolice sau chiar au aparate pentru jocuri de noroc! Este incredibil, dar cu toate acestea, foarte adevărat!

A-ți bea cafeaua de dimineață și a mai pocni niște păcănele la primele ore, este ceva firesc pentru anumiți tineri, care nu înțeleg nici logica matematica, nici logica școlii!

Când vorbim despre ”dragoste de carte” sau de educație, vorbim la modul obiectiv, dar la modul individual și strategic diferențiat, vorbim despre elevi ”încăpățânați” pentru care școala este o obligație, dar starea de bine este o necesitate.

Pentru ei nu conteaza părinții, dirigintele, profesorul sau școala în sine, contează faptul că au ”fentat”, că s-au simțit bine, eventual pot să-și asume un absent pentru care zâmbesc, o notă scăzută la purtare, o mustrare, o sancțiune de oricare, încheiată cu o promisiune falsă că totul va fi bine!

Chestiunea mai delicată este că elevii sunt sancționați doar pentru simpla prezență în unitatea respectivă, indiferent că aceștia consumă cafea, suc sau băuturi alcoolice! Pentru simplul chiul! Dar pentru simplul chiul ei sunt deja sancționați! Orice absență acumulată trebuie explicată, iar acumularea a peste 9 absențe atrage un punct scăzut la purtare. Deci, ar fi dublu sancționați, din simplul motiv ca tentația din preajma școlii este autorizată de Primărie, iar agentul economic este la vânătoare de profit, indiderent de reguli!

Mai nou, nu știu dacă știți, DSP a dat un ordin de desființare a automatelor de cafea din școli! Cu aceasta directivă, dacă în trecut salvăm la plecarea peste drum a peste 50% de consumatori de capuccino, acum, cu siguranță, traficul peste drum se va relua!

Doar pentru a cumpăra o cafea în 5 minute, de dragul tentației socializării se va transforma în cafeaua de oră!

De la riscul unei beri, pedepsim cafeaua, iar de la cafea rezultă chiulul! Cam asta e școala fără garduri și unitățile de alimentație publică peste drum!

Alexandra Tătaru, opinie publicată în www.vrancea24.ro,  29 ianuarie 2016

P.S. Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să dai un share!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssyoutubeinstagramby feather
 

Părerea ta contează pentru mine